Fagyhalál a kertben: az októberi hideg éjszakák már taroltak

Fagyhalál a kertben: az októberi hideg éjszakák már taroltak

A növénynek annyi, ha egy szép őszi napon a hőmérő higanyszála éjjel hirtelen nulla fok alá csökken.

Gyönyörű az őszünk és még mindig jóval melegebb van, mint ilyenkor lenni szokott, de az október egyenesen nyárias volt. Sokat sütkéreztünk, bőven jutott napsütés és meleg a növényeknek is, mintha sosem akarna érkezni a tél. Aztán egyszer csak – sokak számára váratlanul – fagypont alá ment a hőmérséklet egy októberi éjjelen és másnap szomorúan vettük észre, hogy a növények egy része nem élte túl a sokkot.

Az első fagyos éjszakák legnagyobb vesztese az Olvasók szerint a paradicsom lett. Bizonyára a legtöbben még abban reménykedtek, hogy beérhet, ezért nem szedték le a zöld paradicsomokat, pedig ilyenkor már ennek az esélye csekély. Több megoldás is kínálkozik arra, hogy mihez kezdjünk a zölden maradt paradicsomjainkkal. Azt mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a zöld, éretlen paradicsom a krumplihoz hasonlóan szolanint tartalmaz, vagyis kerüljük a nagyobb mennyiségben nyersen történő fogyasztását.

fagyhalal a kertben 02

A paradicsom utóérő, ami azt jelenti, ha még zölden le is szedjük, ha türelmesek vagyunk, magától beérik. Ha mégis zöld marad, még mindig készülhet belőle savanyúság, vagy a nálunk még kevésbé ismert, de egyre inkább elterjedőben lévő csatni, mely kiváló kiegészítője például húsételeknek, halból készült fogásoknak.

Aki nem takarította be időben, az hasonlóan járhatott a paprikával is. Sokan jelezték, hogy a cukkini, sütőtök levele is lefagyott. A vékonylevelű bazsalikom sem élte túl a fagyokat. A zöldségek közül az uborka, zöldbab, mángold, padlizsán, batáta került említésre.

fagyhalal a kertben 03

A dísznövények közül a díszcsalán mutatta a legnagyobb érzékenységet, de a dáliák és krizantémok is károsodhattak. Helyenként a kánna és a csodatölcsér is megsínylette a csípős éjjeleket. A gyümölcstermők közül egyes helyeken a fagyérzékeny füge és a kivi károsodott. A trópusi növények közül a banán sem feltétlenül bírta már kinn ezt a hideget.

fagyhalal a kertben 04

Hogy az egyes területek között mekkora különbség van, azt jól mutatja, hogy az Olvasók egy része azt írta, hogy minden elfagyott, míg mások ugyanerre a kérdésre a "semmi" választ adták. Nem mindegy az sem, hogy a fagyérzékeny növényeket mennyire védett helyre ültettük, sokat számít, hogy kitettek-e a zord időjárásnak, vagy egy napsütötte, jó hőtartó fal előtt burjánzanak. Az sem ritka, hogy ugyanaz a növény a kert egyik végében elfagy, egy másik, melegebb helyen pedig túléli a hideget.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR