Fontos tudnivalók a datolyaszilva és a kivi érleléséről és téli tárolásáról!

Fontos tudnivalók a datolyaszilva és a kivi érleléséről és téli tárolásáról!

Sokan nem ismerik a helyes érlelési technikákat és trükköket, de Harcz Endre most megoszt velünk minden lényeges tudnivalót.

A káki (datolyaszilva) és a kivi érleléséről és téli tárolásáról írom le a tudnivalókat, mert sokan kérdeznek és sokan nem ismerik a trükköket:

Első és legfontosabb dolog, hogy az első fagyok előtt le kell szedni a káki és a kivi gyümölcsöket a fáról.

Utána hideg helyen (melléképületben, garázsban) kell tárolni őket, hideg helyen tárolva februárig eláll (persze ha addig meg nem esszük). Száraz helyen (például spájzban) nem jó tárolni, mert nedvességet veszít a gyümölcs és összeszárad.

Fontos, hogy alma ne legyen tároláskor a közelben, mert alma közelében az almából természetes úton felszabaduló etilén gáz gyorsítja az érést, így a teljes mennyiség nagyon gyorsan megérik.

Ennek a két gyümölcsnek az egyik óriási előnye, hogy hónapokig eláll, egész télen biztosítja a családnak a vitamindús, friss, finom gyümölcsöt.

datolyaszilva kivi teli tarolasa 02

A káki a fáról szedve ugye fanyar, ehetetlen, ami a csersav miatt van. Viszont ennek a csersavnak köszönhető, hogy sokáig eláll. Egyes magos fajták ehetőek a fáról is, mert magukban puhára érnek, de ott is érhet bennünket kellemetlen, fanyar meglepetés. Fontos, hogy amikor egy káki (datolyaszilva) gyümölcs fanyar, akkor az nem rossz fajta, nem rossz a gyümölcs, hanem éretlen!

datolyaszilva kivi teli tarolasa 08

Még a puha, magában lassan érő gyümölcsben is maradhat valamennyi kevés csersav, ami fanyarságot okoz, összehúzza a szánkat. Ezért vannak technikák, amikkel lehet érlelni, ezekkel a technikákkal a fanyarság teljesen eltűnik a gyümölcsből, és mézédes lesz.

Az egyik megoldás, hogy a káki gyümölcsöket egy zacskóba összezárjuk almával, és az almából természetes módon felszabaduló etilén gáz megérleli. Sokan elkövetik a hibát, hogy kevés almát tesznek a sok káki gyümölcshöz, és így lassú az érés. Ezért célszerű sok almát tenni a zacskóba, mondjuk 2-szer annyit, mint amennyi kákit teszünk bele. Így 5-6 nap alatt megérik és megpuhul a káki, a zacskón át megnyomva ha elkezd puha lenni, akkor már fogyasztható.

datolyaszilva kivi teli tarolasa 03

Egy tálban egymás mellé tenni az almát és a kákit vagy kivit nem elég, úgy nem érik be, csak ha zacskóban össze vannak zárva.

datolyaszilva kivi teli tarolasa 04

A zacskót légmentesen le kell zárni. Szobahőmérsékleten almával bezacskózva gyorsabban érik, hideg helyen lassabban. Az alma természetesen újra felhasználható.

datolyaszilva kivi teli tarolasa 05

Az almás érleléssel puha állagú, pirosas színű érett kákit kapunk, viszont van, aki inkább a keményebb, ropogósabb gyümölcsöket szereti. Nekik is megvan a megoldás: ha a zacskóba teszünk 5-6 káki gyümölcsöt, majd egy spriccelővel pálinkát fújunk körbe a zacskó belső falára és az aljára, akkor 3-4 nap alatt ugyanúgy megédesedik a káki, viszont kőkemény, ropogós marad. Utána így sokáig eláll.

datolyaszilva kivi teli tarolasa 06

Ezenkívül még egy feldolgozási módszer van, ugyanis aszalva fantasztikusan finom. Aszalni éretlen, kemény állapotban kell, hámozás után fel kell szelni 4-5 darabra és úgy megaszalni. Nagyon finom csemege lesz belőle.

datolyaszilva kivi teli tarolasa 07

A kivi esetében is almával kell összezárni zacskóban, csak annyi a különbség, hogy nem szabad 2-3 napnál tovább a zacskóban tartani, mert túlérik és erjedt íze lesz.

datolyaszilva kivi teli tarolasa 09

2-3 napos almás érlelés után a kivi gyümölcsöket hideg helyen (akár hűtőben) kell tartani, mert szobahőmérsékleten hamar túlérik és ugyanúgy alkohol, túlérett íze lesz.

datolyaszilva kivi teli tarolasa 10

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR