C-vitamin-forrás a kertből.
A póréhagymát leginkább nyersen szeljük a vajas kenyér mellé, pedig bátran süthetünk, főzhetünk is belőle. Kiváló C-vitamin-forrás, érdemes gyakrabban fogyasztanunk az őszi időszakban. Antibiotikus hatása miatt segít minket a különféle fertőzések elleni védekezésben is. Próbáljuk ki például ezt az ízletes pórétortát!
Hozzávalók
A tésztához:
• 35 dkg liszt
• 10 dkg vaj
• 1 evőkanál ecet
• 15 dkg tejföl
• 1 nagy csipet só
A töltelékhez:
• 2 rúd póréhagyma
• vaj a sütéshez
• 15 dkg szalonna, kockázva
• 1 bögre tejföl
• 2 tojás
• 15 dkg reszelt sajt, pl. gouda
• só, bors
• reszelt szerecsendió
Elkészítés
1. A lisztet tegyük egy tálba. A vajat vágjuk kis darabokra és oszlassuk el a liszten. A maradék hozzávalókat is adjuk a liszthez és addig gyúrjuk, amíg homogén tésztát kapunk.
2. Nyújtsuk ki kerekre a tésztát és fektessük egy kivajazott quiche- vagy tortaformába. Szurkáljuk meg kicsit villával, hogy ne púposodjon fel. Süssük 10 percig 180 °C-on.
3. Amíg sül, mossuk meg a pórét, karikázzuk fel. A vajat melegítsük meg egy serpenyőben, a hagymát dinszteljük meg benne (ügyeljünk rá, hogy ne barnuljon meg). Hagyjuk kihűlni. A szalonnát süssük ropogósra.
4. A töltelékhez keverjük össze a sajtot, tejfölt, tojást, sót, borsot, szerecsendiót.
5. Az elősütött tésztán oszlassuk el a pórét és a szalonnát, majd öntsük le a keverékkel.
6. Süssük 180 °C-on kb. 25 percig, amíg a felülete kicsit meg nem barnul. A legjobb langyosan fogyasztani, őszi levélsalátával.