Gamandor nevű árvacsalán a legkisebb cserje

Gamandor nevű árvacsalán a legkisebb cserje

Illetve inkább félcserje, amelynek a szára fásodik, és száraz réteken sarjtelepet képezve áttelel.

A sarlós gamandor (Teucrium chamaedrys) ajakosvirágú, az árvacsalánfélék családjába tartozó, arasznyi magasságú, fásodó tövű félcserjécske. Indákkal szaporodva és terjedve többnyire olyan sűrűn borít, hogy a sarjtelep elfásodó töve csak a növényt széthajtogatva válik láthatóvá, vagy inkább csak tapinthatóvá. A “Teucrium” tudományos nemzetségnév Teukrosz görög mitológiai hős nevét őrzi, aki a növény gyógyerejét feltételezte. A “chamaedrys” fajnév földi tölgyet jelent, a levelek alakjára utalva. A magyar és számos más nyelvben is előforduló gamandor név az előbbi görög-latin név torzulása, és mi a németből már valószínűleg így vettük át. A sarlósság feltehetőleg szintén a levélszélekre vonatkozik, az ősi, nem fémből készült sarlók még cakkosak voltak.

A fás részek áttelelnek

A sarlós gamandor talajhoz simuló, áttelelő fás részeiből fakadnak sűrűn az egyenesen felálló szőrös szárak. A levelek rövid nyelűek vagy ülők, a tövük felé keskenyedők, karéjos vagy csipkés szélűek, alul és felül is pelyhesek. Erezetük a fonákon kiemelkedő. A virágos álörvök lejjebb ritkábban állnak, fölfelé egyre sűrűbbek, tömöttebbek. A virágok egy oldalra néznek, a csészék szimmetrikusan öt egyenlő fogúak. A párta halovány rózsaszín, ibolyás vagy pirosló, a felső ajka teljesen hiányzik, az alsó ajak öthasábú, négy keskenyebb, a középső szélesen lehajló. A négy porzó és a villás végű bibe messzire fel és előre nyúlik. A termés a sokáig a csésze védelmében maradó négy makkocska. Az egész növény illatos, tűző napon párolognak az illóolajai, hűvösebb időben meg kell érinteni vagy dörzsölni, hogy érezzük a fűszeres illatokat. Régen malária és köszvény ellen javasolták, fogyókúrára is használták, de mára már kiderült, hogy a betegségek ellen hatástalan, fogyasztószerként pedig májkárosodást okoz.

Száraz sztyeppék növénye

A sarlós gamandor eurázsiai faj, a sztyeprétek, a száraz tölgyesek, az erdőszegélyek növénye. Minden része a szárazságtűréshez idomult, kora tavasztól késő őszig virágzik, és közben termést hoz. A levelei félig örökzöldek, túlélik az enyhébb teleket.

sarlos gamandor 02
Sarlós gamandor habitusa, ha véletlenül magányos

sarlos gamandor 03
Sarlós gamandor fiatal példánya

sarlos gamandor 04
Sarlós gamandor tölgyre hasonlító levele

sarlos gamandor 05
Sarlós gamandor gyakran kanalasan hajló levele

sarlos gamandor 06
Sarlós gamandor pelyhes levélfonáka

sarlos gamandor 07
Sarlós gamandor felső tömött virágzata

sarlos gamandor 08
Sarlós gamandor csak alsó ajkú virága oldalról

sarlos gamandor 09
Sarlós gamandor öthasábú alsó virágajkai

sarlos gamandor 10
Sarlós gamandor termései a kiszáradó csészékben

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR