Varjúháj, ami nappal szomjazik, éjszaka lélegzik

Varjúháj, ami nappal szomjazik, éjszaka lélegzik

A természetben gyakori borsos és hatsoros varjúháj egész különleges szárazságtűrő módszert fejlesztett ki magának.

De honnan jön a varjúháj név?

A borsos (Sedum acre)  és a hatsoros varjúháj (Sedum sexangulare)  elég gyakori növények hazánkban, sokszor utak mentén is, zölden a földhöz lapulva, de néhány hétig feltűnően sárgán virítva. A növénynemzetség nevének megfejtésével sajnos nem boldogulok; a Sedum vagy az etruszk ’nyugtat’ jelentést hordozza, vagy a latin ’ülőt’ (talajhoz simulót), vagy valami más, ismeretlent. Még nagyobb a gond a varjúhájjal, bár az bizonyos, hogy a német ’Krähenfett’ tükörfordítása. Egyesek szerint a varjúhájfélék húsos-hájas levelei a névadók, mások szerint az egyik nagyobb levelű rokon növény, a varjúbab leveleinek a ’kövér varjúvá’ való felfújhatósága, ami valaha népszerű gyerekjáték volt. Inkább feladom, bár ismertek számomra még kevésbé meggyőző magyarázatok is.

Kövér levelek, sárga virágok

A borsos varjúhájnak apró, kövér, tojás alakú levelei vannak, az ízük vagy inkább az utóízük acre = csípős, borsos, de csak keveset kóstolgassuk, mert nagyobb mennyiségben már enyhén mérgező. A sexangulare = hatszögletű, hatsoros levelei virsli alakúak, és valóban úgy tűnik, mintha hat sorban rendezettek lennének. Csillag alakú virágaik nagyon hasonlóak, a szokásos nagy tömegben vakítóan sárgák. Az éredő terméseik is hasonlítanak a virágokra, de már egy fáradtabb sárga színben.

Ez a két törpe pozsgás növény a legvékonyabb talajon, sőt sziklákon és épített kőfalakon is megél, fantasztikus a szárazságtűrésük. Régebben a vaskos leveleikben tárolt vizet vélték a titok nyitjának, de kiderült, hogy a különleges anyagcseréjük legalább ugyanolyan fontos szerepet játszik. Az átlagos növényi szokásokkal szemben a légzőnyílásaikat nappal bezárják, így a hőségben kevesebb vizet párologtatnak. A szükséges szén-dioxidot a hűvösebb éjszaka során lélegzik be, és vegyileg raktározzák a napfényes fotoszintézisükhöz. A varjúhájak névadói lettek ennek a más növénycsaládoknál is megtalálható CAM (Crassulacean Acid Metabolism) fordított idősávos anyagcsere folyamatnak.

varjuhaj nappal szomjazik 02
Borsos varjúháj tömött zöld szőnyege

varjuhaj nappal szomjazik 03
Borsos varjúháj tömzsi tojás alakú levelei

varjuhaj nappal szomjazik 04
Borsos varjúháj virágai

varjuhaj nappal szomjazik 05
Borsos varjúháj virágszőnyege

varjuhaj nappal szomjazik 06
Hatsoros varjúháj sorokba rendezett levelei

varjuhaj nappal szomjazik 07
Hatsoros varjúháj virsli alakú levelei

varjuhaj nappal szomjazik 08
Hatsoros varjúháj virágai

varjuhaj nappal szomjazik 09
Hatsoros varjúháj éredő és érett termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR