Ha a kertben termett görögdinnye üreges – mit tehettem volna másképp?

Ha a kertben termett görögdinnye üreges – mit tehettem volna másképp?

A kertből frissen behozott görögdinnye felvágása a kertészek számára sokszor felér egy régóta áhított ajándék kibontásával. Alig várjuk, hogy végre a szemünk elé táruljon a csoda, amit a csomagolás rejt.

De mi a helyzet akkor, ha a saját termesztésű görögdinnye belseje üreges? Ez a bosszantó jelenség nem csupán a görögdinnyét, de a tökfélék népes családjának többi tagját is érinti. Például az uborkával is előfordulhat, de egy jól megtermett görögdinnye esetén talán még nagyobb a csalódásunk.

gorogdinnye ureges 02

Miért üreges a görögdinnyém?

Elkeserítő, de üreges lett a görögdinnyénk. A kérdésre, hogy ez miért történt, nem is annyira egyszerű a válasz. A növénytermesztéssel foglalkozó tudósok korábban úgy vélték, az üregesség oka a termés fejlődése során a kulcsfontosságú növényi részek szabályostól eltérő növekedése. Úgy tűnik, hogy ez az elmélet mára túlhaladottá vált. A legújabb kutatások szerint az üregesség oka sokkal inkább a magképződés elmaradása – emiatt válik a görögdinnye, illetve a többi tökféle üregessé.

De mihez kezdjen ezzel az információval a hobbikertész? A lényeg, hogy a kertünkben pocakosodó görögdinnye esetén virágzáskor a beporzás nem volt elég sikeres, vagy pedig a magok a termés növekedése során elhaltak. Mivel a görögdinnye üregessége a korai termesztés gyakori problémája, ez arra enged következtetni, hogy a vegetációs időszak elején egészen egyszerűen nem voltak adottak az optimális beporzás feltételei.

A túl nyirkos vagy túl hideg környezetben a beporzás nem ment végbe megfelelően, illetve a beporzó rovarok száma is sokkal kevesebb volt a kelleténél. A terméskötődés úgy következett be, hogy a magkezdemények csak egy bizonyos részénél történt megtermékenyülés, a többi steril maradt, és ez rendszerint üres magházhoz vezet, ahol normál esetben a magfejlődés menne végbe.

gorogdinnye ureges 04

Ha úgy látjuk, hogy a növényeink számára biztosított a nagy mennyiségű pollen, a beporzó rovarok pedig serényen szorgoskodnak a veteményesben, a probléma forrása a nem megfelelő tápanyag-ellátás is lehet. A növényeknek bórra van szükségük a növekedéshez, illetve az egészséges magfejlődéshez. Ennek az ásványi nyomelemnek a hiánya a fejlődő növényi struktúrák spontán abortuszát idézheti elő. Egy átfogó talajvizsgálattal kimutatható, mennyi bór van a kert talajában, illetve az is, ha többre van belőle szükség.

gorogdinnye ureges 03

Mivel a görögdinnye üregessége nem minősül betegségnek, hanem gyakorlatilag a magfejlődési folyamat hibája, a termést teljes biztonsággal elfogyaszthatjuk. Magától értetődő módon az üres belsejű dinnyét bajos forgalomba hozni. Ha a kertünkben évről-évre megismétlődik a hiba a vegetációs időszak korai szakaszában, majd a szezon végefelé magától rendeződik, meglehet, hogy a problémát a virágok kézi beporzásával meg tudjuk előzni. Ha a probléma folyamatosan, a teljes vegetációs időszak alatt fennáll, érdemes lehet bórt kijuttatnunk a talajba még akkor is, ha esetleg nem volt alkalmunk konkrét talajvizsgálatot végezni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR