Helyes tárolás mellett akár hónapokig eláll a hagyma.
A hagyma termesztése nem bonyolult, és rendszerint már kevés erőfeszítés árán is meglehetősen jó termést takaríthatunk be. A földből felszedett hagyma hosszú ideig eláll, feltéve, hogy megfelelően tároljuk. Nem árt ezért tájékozódnunk arról, hogyan érdemes a hagymát betárolnunk ahhoz, hogy hónapokig eltartható legyen.
A helyes tárolás kifizetődik: még a tél kellős közepén is a saját termesztésű hagymánk ízesítheti az ételeinket. Kertészként pedig tudjuk, hogy kevés jobb dolog létezik annál, mint hogy a saját magunk által termesztett hagymát fogyaszthatjuk a kellemesen meleg otthonunkban, miközben odakinn fagy, mindent hó borít és tombolnak az elemek.
Az újhagyma és a zöldhagyma eltarthatósága
Az újhagyma és a zöldhagyma nem áll el hosszabb ideig. Hűtőszekrényben egy hétig, esetleg pár nappal még hosszabban eltarthatók, de mindkettő frissen fogyasztva a legzamatosabb. Ezeket a hagymaféléket jellemzően a szárukkal együtt fogyasztjuk, ami azt jelenti, hogy addig finom és ízletes az újhagyma és a zöldhagyma, amíg a száruk szép zöld és roppanós. Ha a zöldhagymának megvannak még a gyökérszálai, a hűtőben fél cm magas vízbe állítva tároljuk, hogy a felhasználásig friss maradjon. Hogy a víz ne váljon zavarossá, naponta cseréljük.
Hogyan tartható el a hagyma?
Sokan kíváncsiak arra, hogyan kell a hagymát betárolni ahhoz, hogy a hideg téli hónapokban is kitartson. A hagymafejek jól bírják a hideget, és sokáig eltarthatók, feltéve, hogy a betakarítás a megfelelő időben zajlott és azt szárítás követte. Akkor szedjük fel, ássuk ki a hagymát a földből, amikor a növény föld feletti része már visszaszáradt.
Ezt követően a hagymákat szárítani szükséges. Ennek során a hagymafejek külső rétege, a héja megszárad, így kevésbé lesznek hajlamosak a rothadásra, illetve a penészesedésre. Mindenekelőtt a hagymafejeket egy rétegben terítsük szét egy tiszta, száraz felületen. Hagyjuk száradni két-három hétig, amíg a hagymafejek nyaka szárazzá, a hagyma héja pedig papírszerűen vékonnyá nem válik. A szárítás befejeztével a hagymafejeket több különböző módon is betárolhatjuk.
A szárítás után vágjuk le a hagymafejek elszáradt szárát. Dobjuk ki azokat a hagymafejeket, amelyeken a rothadás jeleit véljük felfedezni, illetve azokat, amelyek egy vagy több helyen meglágyultak, besüppedtek. Először a vastag nyakú hagymafejeket használjuk fel, mivel ezekben több a nedvesség, így várhatóan nem állnának el olyan jól.
A hagymák tárolásának egyik látványos módja, ha egy régi nejlonharisnyába töltjük azokat. Minden egyes hagyma után kössünk csomót a harisnyára, majd a hagymákkal teli harisnyát akasszuk fel. Ezzel a módszerrel biztosított a hagymák körül a zavartalan légáramlás és szükség szerint mindig le tudunk vágni egy-egy hagymányi részt a harisnyából.
A kertben termett hagyma tárolásának másik módja a kosarakban vagy rekeszekben történő tárolás. Gyakorlatilag bármilyen nyitott tárolóedény megfelel mindaddig, amíg a helyiség, ahol a hagymát tartjuk, kellően szellős és száraz levegőjű.
Ideális feltételek a kertben termett hagyma tárolásához
Valamennyi termény alacsonyabb hőmérsékleten tartható el a legjobban, mivel a hideg lelassítja a bomlási folyamatokat. A hagyma tárolásához egy 0-4 °C-os helyiség az ideális. Ilyen lehet például egy fűtetlen alagsor vagy garázs, feltéve, hogy a hőmérséklet soha nem csökken fagypont alá. Szükséges továbbá, hogy az adott helyiség száraz, alacsony páratartalmú legyen, hogy ezzel megelőzhető legyen a rothadás és a penészesedés. A hagymák eltarthatósága nagyban függ a fajtától, illetve a tárolás körülményeitől. Egyes hagymafajták akár több hónapig is gond nélkül eltarthatók.