A fahéjtól a fűzfafőzetig.
A dugványozás sikere sok mindenen múlik, de a gyökereztető porok használata biztosan segíti a folyamatot. A vegetatív úton szaporított növényeknél a porok a dugványok gyökérnövekedését serkentik, ezáltal a fiatal növények egészségesebbek, jobban fejlettek lesznek. A porok használata egyszerű: a dugványokat ebbe kell mártani, majd a földbe vagy egy pohár vízbe állítani.
A kereskedelemben kapható gyökereztető porok helyett otthon is fellelhető házi alternatívákat is használhatunk!
Mutatunk néhányat közülük:
Fűzfafőzet
A fiatal fűzfavesszők gazdagok auxinban – ez a természetes növekedési hormon segíti a gyökerek képződését. Könnyen elkészíthetjük magunk is a főzetet friss, fiatal, max. ceruzavastagságú, 10 cm hosszú ágakból. Forraljunk egy edényben vizet (2-3 csésze gallyhoz 3-4 liter vizet számolva), majd a forró vizet öntsük a hajtásokra és egy napig hagyjuk ázni. A vizet szűrjük le és töltsük egy üvegbe, ebbe állítsuk egy órára a dugványokat, mielőtt a földbe kerülnek. A maradék fűzfateát érdemes tiszta üvegbe önteni, hűvös helyen tárolva 2 hónapig eláll.
Burgonyagumó
Bizonyos dugványok, például a fásszárúak nehezen gyökeresednek, ezt elősegíthetjük krumplival, amelynek gumója tápanyagban, keményítőben és növekedést serkentő enzimekben gazdag. A rózsánál viszonylag ismert ez a módszer.
A hajtásnak indult szemet szedjünk le a gumóról és fúrjunk egy lyukat, amelybe belefér a dugvány. A dugványokat szúrjuk 2 cm mélyen a gumóba, majd a krumplival együtt tegyük őket egy 15 cm mély ültetőgödörbe. Töltsük meg a lyukat homokkal, majd földdel. Készítsünk fölé egy mini üvegházat levágott aljú palackból. Tartsuk a dugványt egyenletesen nedvesen. Amint megjelennek az első hajtások, eltávolíthatjuk a palackot.
Egyéb házi szereket is használhatunk, amelyek nem tartalmaznak hormonokat, viszont antibiotikus hatásuk révén megakadályozzák a gombásodást, a dugványok rothadását:
Almaecet: keverjünk el 1 teáskanál almaecetet 1 liter vízben. A dugványokat rövid ideig mártsuk az oldatba, majd utána állítsuk földbe.
Méz: nem csak antibakteriális és gombaölő tulajdonsága miatt használható, de azért is, mert olyan enzimeket tartalmaz, amelyek a gyökérnövekedést serkentik. 2 teáskanál mézet keverjünk el 1 liter meleg vízben, majd a dugványokat tegyük kb. fél napra ebbe a vízbe. Megoldás lehet az is, ha a vágási felületet tiszta mézzel kenjük be.
Élesztő: olyan enzimeket tartalmaz, melyek a gyökérképződést serkentik. 100 g szárított élesztőt 1 liter meleg vízben oldjunk fel, majd ebbe állítsuk 2 órára a dugványokat. Ezt követően mossuk le és tegyük földbe vagy vízbe őket, ahol begyökeresedhetnek.
Fahéj: a fahéj gátolja a gombák fejlődését és segíti az egészséges gyökérképződést. Egyszerűen mártsuk a dugványok vágásfelületét őrölt fahéjba.
Aszpirin: az aszpirinben található szalicilsav gátolja a kórokozók fejlődését. Oldjunk fel egy tablettát egy üveg vízben és tegyük ebbe a dugványokat néhány órára.
Aloe vera: az aloe vera nedve is antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. Egy vízzel töltött üvegbe 1 evőkanál nedvet tegyünk, ebbe állítsuk a dugványokat és hagyjuk, hogy meggyökeresedjenek.