Kerti csemege.
Egyre többen ismerik a sarkantyúkát: mutatós, gyorsan növő dísznövény, de csaliként is ültethető, ha a veteményest szeretnénk például a földibolháktól védeni. Emellett érdemes a gasztronómiai felhasználásával is megismerkedni, a bimbók és a még zöld magok például kitűnően alkalmasak pácolásra!
Ehhez egy maréknyi tiszta bimbót és/vagy magot egy teáskanál sóval szórjunk meg és hagyjuk 6 órán át állni. Ezután főzzünk fel 12 ml borecetet és tegyük ebbe rövid ideig párolódni a bimbókat. Ezt követően töltsük őket egy csavaros üvegbe, majd 14 nap elteltével szűrjük le, újra forraljuk fel az alaplevet és öntsük vissza a bimbókra.
A pácolt különlegesség jól illik virslis salátába, de szószokba, kenyérfeltétbe vagy sültek mellé is. A finomság jó alternatíva a kapribogyó helyett és nagyjából fél évig eltartható.