Helytakarékos módon, dugványként teleltethetjük át a citromverbénát

Helytakarékos módon, dugványként teleltethetjük át a citromverbénát

Nem télálló.

A citromverbéna (Aloysia citrodora)  csak –5 °C-ig viseli el hosszabb időn keresztül a hideget, így az Uruguay, Chile és Peru vidékéről származó tea- és fűszernövény számára egy közép-európai tél kihívást jelent. A garázsban, pincében teleltetett növény számára ideális, ha –2 °C és 10 °C közötti helyiségben vészeli át a hideg időszakot.

A bokrosan növő félcserje a nyár folyamán hatalmas méretűre növekedhet, ami gondot jelent az átteleltetés szempontjából.

Két lehetőségből választhatunk:

1. Mielőtt az első fagyok megérkeznek, minden hajtást visszavágunk kétharmadukra, ezt követően a növényt sötét teleltetőhelyre visszük és tavaszig csak takarékosan öntözzük. Normális, hogy ilyenkor ledobja a leveleit, a következő tavasszal majd újra ki fog hajtani.

2. Szintén működőképes és helytakarékos módszer, ha dugványként teleltetjük át, ehhez késő nyáron vagy ősszel fejdugványokat kell szednünk a növényről. A nem fásodott dugványokat a hajtások csúcsáról vágjuk, az alsó leveleiket távolítsuk el, és tegyük egy cserépbe, amit palántázó- vagy fűszernövényfölddel töltünk meg. Állítsuk a cserepet világos ablakpárkányra. A növekedési fázisban tartsuk egyenletesen nedvesen a közeget. Amint a dugványok új leveleket hoznak, már begyökeresedtek és átültethetőek nagyobb cserépbe.

Áprilistól újra tápoldatozhatjuk a növényeket és lassan egyre többet öntözhetjük is. Amint 12 °C fölé megy a kinti hőmérséklet, és nem várható több kemény fagy (kb. május közepe), újra kitehetjük a szabadba a citromverbénát. Lassan szoktassuk a naphoz, az első napokban csak árnyékba, félárnyékba állítsuk. Vágjuk le az elhalt, száraz vagy beteg hajtásokat.

A kertben napos, védett helyre ültessük, jó vízáteresztő képességű, laza földbe. Szeptemberben újra becserepezhetjük az átteleltetéshez. Ennél egyszerűbb, ha nem ültetjük ki, hanem cserépben marad egy meleg, napos házfal oldalában.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?