Hirtelen hervad a salátánk? Vigyázat, drótféregveszély!

Hirtelen hervad a salátánk? Vigyázat, drótféregveszély!

Segíthet a csalitrükk!

A kiültetést követően láthatóan minden ok nélkül, váratlanul kókadni, hervadni kezd a saláta? Könnyen lehet, hogy a drótférgek munkálkodása áll a háttérben.

A drótféregszerű élőlények, amelyek valójában a pattanóbogarak lárvái, a talajfelszín alatt élnek és a különféle növények gyökereit rágják. Ennek következtében a saláták és más zöldségek hamar hervadnak, kókadnak, a sárgarépán és a burgonyán pedig lyukak keletkeznek. Még a virághagymák sem ússzák meg a kártételt.

hervad a salatank 02

A lárvák sárgásbarna színűek, eleinte mindössze néhány mm-esek, később akár 5 cm hosszúra is megnőhetnek. A hasi részükön 6 lábat figyelhetünk meg. Erős, állkapocsszerű rágószervükkel szívogatják a növényeket, a frissen ültetett palánták gyökerét, megrágják a gyökérnyakat, behatolnak a növény belsejébe. Rostos, szálas részek maradnak utánuk.

hervad a salatank 03

A drótféreg lárvák elleni védekezés már csak erős növényvédő szerekkel történhet, de a megelőzés hatékony lehet. Segíthet a rendszeres talajlazítás, kapálás és az ültetés előtti mész bedolgozása a talajba.

hervad a salatank 04
F Delventhal

Hatékony lehet a csali alkalmazása: az a trükk, hogy az elültetett növény töve körül benyomkodunk félbevágott burgonyát vagy répaszeleteket, ezeket ugyanis jobban kedveli a kártevő és a gyökerek helyett rájuk veti magát. 2-3 nap múlva gond nélkül ki tudjuk a lárvákat a zöldséggel együtt dobni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR