Hogy ne érjen csalódás: tippek a karácsonyi kaktusz gondozásához

Hogy ne érjen csalódás: tippek a karácsonyi kaktusz gondozásához

Nem elég a karácsonyi kaktuszt szeretnünk, a gondozásához is értenünk kell.

A rendszerint késő ősszel, illetve télen virágzó karácsonyi kaktusz (tudományos nevén Schlumbergera bridgessii) méltán a legnépszerűbb szobanövények egyike, hiszen nagyszerűen mutat a lakás bármely kiemelt pontján elhelyezve. Karácsony előtt az ünnepi díszbe öntöztetett otthonok egyik szinte elmaradhatatlan kelléke.

A növény gondozása nem bonyolult, érdemes ezért megismernünk az alapvető igényeit; ráadásul a szaporításával is bátran kísérletezhetünk. Ha sikerül egy növényből többet előállítanunk, kiváló ajándéknövény válhat belőle. Lássuk tehát, hogyan történik szakszerűen a karácsonyi kaktuszt elültetése és gondozása!

karacsonyi kaktusz tippek 01

Karácsonyi kaktusz ültetése

A karácsonyi kaktusz meglepően könnyen szaporítható, ha az anyanövényről leválasztott rövid, Y alakú szárszegmenst kigyökereztetjük. A hajtások végéről vágjunk le három szegmensből álló szárrészeket. Fontos, hogy a dugványnak kiszemelt szegmens teljesen egészséges legyen. A szárdarab alsó negyedét dugjuk le kissé homokos ültetőkeverékbe. Az ültetőkeverék legyen egyenletesen nyirkos. A cserepet állítsuk jó megvilágítású, de tűző napsütéstől mentes helyre.

A dugványon pár hét elteltével új hajtásnövekedést figyelhetünk meg. Ekkor, ha szeretnénk, átültethetjük nagyobb cserépbe, amelyet komposzt, agyag és homok keverékéből álló laza ültetőkeverékkel töltsünk meg.

karacsonyi kaktusz tippek 03

A karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozásával kapcsolatban gyakran elhangzik, hogy egy kis odafigyeléssel gyakorlatilag bármely beltéri környezetben sikerrel nevelhető. Noha a karácsonyi kaktusz jól alkalmazkodik a gyengébb fényviszonyokhoz is, könnyebben rábírhatjuk a virágzásra, ha minél világosabb helyre állítjuk a cserepét. Ahogy azonban említettük, a tűző napfénytől mindenképpen óvnunk kell, mivel a napsugarak könnyen megperzselhetik a leveleket.

Lényeges továbbá, hogy a karácsonyi kaktusz vízigényével is tisztában legyünk. A növény tavasszal és nyáron, azaz amikor aktív növekedési fázisban van, gyakori és alapos öntözést igényel. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben a földje mindig enyhén nyirkos. Hagyjuk, hogy két öntözés között földjének a nedvességtartalma kellően lecsökkenjen, de soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Az sem szerencsés, ha a megöntözött növény pangó vízben áll, mivel ettől a gyökere és a szára könnyen rothadásnak indulhat. Ebben az időszakban kétheti rendszerességgel kis töménységű folyékony szobanövény-tápoldattal is kezelhetjük.

A karácsonyi kaktusz gondozásával kapcsolatban azt is figyelembe kell vennünk, hogy 15-21 °C-os hőmérsékletű, közepes vagy magas páratartalmú környezet az optimális a számára. Ha a karácsonyi kaktusz cserepét vízzel feltöltött, kavicsos tálcára állítjuk, ezzel növelhetjük a közvetlen környezetében a páratartalmat.

Miután a karácsonyi kaktusz elvirágzott (rendszerint ősszel), illetve körülbelül hat-nyolc héttel a tervezett újravirágzás előtt, hagyjuk, hogy a növény megkezdje a nyugalmi életciklusát. Ezt úgy érhetjük el, ha kevesebb vízzel látjuk el, illetve sötétebb, alacsonyabb hőmérsékletű helyiségbe költöztetjük át. Magyarán szólva, csökkentsük az öntözővize mennyiségét, és biztosítsuk, hogy napi 12-14 órát sötét, kb. 10-12 °C-os helyiségben töltsön a növény. Az is fontos, hogy ebben az időszakban ne legyen huzatos helyen.

Ha tájékozottak vagyunk tehát a karácsonyi kaktusz igényeivel kapcsolatban, nem okozhat semmilyen különösebb problémát a sikeres gondozása. Ha mindent helyesen csinálunk, a növény egy éven belüli többszöri virágzással hálálja meg hozzáértő törődésünket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR