A fehér mécsvirág éjszakai élete

A fehér mécsvirág éjszakai élete

Lebegve táplálkozó szenderek látogatják a sötétben, így kár lenne hivalkodó külsőt felvennie napközben.

A fehér mécsvirág (Silene alba)  a szegfűfélék családjába tartozó egynyári, néha áttelelő lágyszárú növény. A kora tavasszal csírázó magvakból lesznek a nyártól késő őszig virágzó példányok; a kései csírázásból őszre csak egy tőlevélrózsa fejlődik, ami a következő tavaszon hajt virágszárat. Alapesetben a növény kétlaki, de vannak hermafrodita virágok is, így a háromlakiság is előfordul. Érdekesség, hogy ugyanúgy, mint az embernél, XX és XY kromoszómákhoz kötött az egyedek nemisége.

Éjjeli lepkék, a szenderek szeretik

A virág csészéje megnyúlt, korsó formájú; a porzós virágoké 10 erű, a termősöké 20 erű. A nővirágok és a kétivarúak csészéje felfújt, mint a görög mitológia sziléneinek a nagy hasa, a hímek csészéi soványkák. A virágokban 10 porzó és/vagy 5 bibe van. A virágok késő délután nyílnak, ekkor kezdenek illatozni, és éjszakai megporzókat csalogatnak. Ideálisak számukra a szenderek, amelyek nappal csak sötét terepmintás szárnyaikkal láthatatlanul a környezetükbe simulva szenderegnek, éjszaka viszont helikopterként egyhelyben lebegve is repülnek. Ez fontos tulajdonság, ha a virágon nincs számukra leszállópálya, és lebegve kell hosszú szájszervükkel felszívni a virág mélyén lévő nektárt.

Az éjszakai élet előnyei

Az éjszaka nyíló virágok általában fehérek, mert azok mécsesként „világítanak” a sötétben, valamint a színesség fölösleges lenne. Az éjszakai nyílás előnye a növény számára, hogy a számára haszontalan rovarok nem látogatják, a nappal zárt virágokban nem is tudnak kárt tenni. Viszont éjjel a kisebb választék miatt is fajspecifikusak a megporzói, azaz ugyanannak a növényfajnak a másik nemű virágáról érkeznek, virágporral alaposan megszórva. A virág és a megporzói az evolúció során egyre szorosabban illeszkednek, kölcsönösen alkalmazkodnak egymáshoz.

A magvait nem bízza teljesen a szélre

A mécsvirág érett, száraz termése a széllel is szórja a magvait, de a biztonság kedvéért a végén tíz visszahajló foggal nyíló toktermése a növény mellett elhaladó állatok szőreibe is belekapaszkodik, hogy még messzebbre jussanak az utódok.

feher mecsvirag 01
Mécsvirág borult reggelen nyitva felejtett virága

feher mecsvirag 02
Mécsvirág habitusa fölülnézetben

feher mecsvirag 03
Nővirág felfújt csészéje

feher mecsvirag 04
A nappal zárt virágokba nem jutnak be a kártevők

feher mecsvirag 05
Mécsvirág átellenes szárlevelei

feher mecsvirag 06
Mécsvirág érett terméséből a szél rázza ki a magvakat

feher mecsvirag 07
Mécsvirág toktermése visszahajló fogakkal

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?