Hogyan fogjunk hajnalkamagot és hogyan tároljuk télen?

Hogyan fogjunk hajnalkamagot és hogyan tároljuk télen?

Következzen néhány hasznos tipp azzal kapcsolatban, hogyan fogjunk magot a hajnalkáról és hogyan tároljuk szakszerűen az összegyűjtött magokat.

A hajnalka nosztalgikus hangulatot keltő bájos kúszónövény, amellyel hamisítatlan falusi miliőt teremthetünk a kertünkben, ha felfuttatjuk például a kerítésre vagy egy stabil támrendszerre.

A gyors ütemben fejlődő indák akár 3 méter magasra is felfuthatnak. Ha a hajnalkamagokat tavasszal elvetjük, minden évben újra és újra gyönyörködhetünk a színpompás virágokkal tarkított dús, üdezöld levélfüggöny látványában.

A takarékos kertészek évről évre azt a jól bevált gyakorlatot követik, hogy a szezon végén összegyűjtik a hajnalka magját. Nekünk is érdemes követnünk a példájukat: ezzel a módszerrel gyakorlatilag ingyen nevelhetünk hajnalkát a kertünkben.

Tanuljuk hát meg, hogyan kell a hajnalkáról magot fogni, hogy a következő tavasszal ne a boltban kelljen vetőmagot vásárolnunk, hanem az összegyűjtött magokat vethessük el.

Így fogjunk magot a hajnalkáról

A hajnalkamagok összegyűjtése nem nevezhető bonyolult feladatnak; egy kellemesen enyhe, nyár végi, ősz eleji napon akár családi programnak is beiktathatjuk. Keressünk a hajnalka indáin olyan, már elnyílt virágokat, amelyek épp készülnek lepottyanni. Az eltávolított sziromtölcsér láthatóvá teszi a szár végén maradt kicsi, kerekded magtokot. Amikor a magtok megkeményedik, megszárad, megbarnul, kissé összenyomva könnyedén fel tudjuk nyitni. A belsejében néhány apró, fekete magot fogunk találni; ezeket kell összegyűjtenünk.

hajnalkamagot fogni 04
anneheathen

Az érett magtokokat papírtasakokba gyűjtsük be. A lakásba behozva fejtsük ki belőlük a magokat egy papírtörlővel bélelt tálca vagy tányér felett. A sötét színű magok bár kicsik, mégis elég nagyok ahhoz, hogy könnyen észrevehetők legyenek.

A tálcát tegyük félre egy meleg, sötét helyiségben, ahol a magok tovább száradhatnak. Egy hét elteltével próbáljuk meg egy mag héját a körmünkkel felhasítani. Ha a mag már annyira kemény, hogy a kísérletünk kudarcot vall, elmondhatjuk, hogy sikeresen megszárítottuk a magokat.

hajnalkamagot fogni 05
anneheathen

Hogyan tároljuk a hajnalkamagot?

Egy simítózáras zacskóba tegyünk egy kis tasak nedvességszívó és -megtartó granulátumot (pl. a cipős dobozokból jól ismert silica gélt). A zacskót címkézzük fel: írjuk rá a növény nevét és a bezacskózás dátumát. Öntsük a magokat a zacskóba, majd miután kinyomjuk a zacskóból a levegőt, zárjuk le. Az így lezárt zacskóban egészen a következő tavaszig gond nélkül tárolhatjuk a magokat. A nedvességszívó anyag magába szívja az esetlegesen a magokban maradt nedvességet. A magok így garantáltan szárazak maradnak a téli hónapokban, nem kell attól tartanunk, hogy idővel megpenészednek.

Hasonlóan hatékony módszer, ha 2 evőkanál tejport egy szelet papírtörlőre helyezünk, majd a papírtörlő széleit behajtogatva formás kis csomagot készítünk. A tejpor szintén magába szívja az esetleges nedvességet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?