Ha az a cél, hogy minél tovább elálljon a hagyma.
A vöröshagyma gasztronómiai célú felhasználása több mint 4000 évre nyúlik vissza. A vöröshagyma népszerű korai zöldségfélénk, amelyet vethetünk magról, illetve termeszthetünk dughagymáról is. A hagymafélék általában könnyen termeszthetők, gondozásuk nem bonyolult, és szakszerű betakarítás esetén egész ősszel és télen kerülhet belőlük az ételeinkbe.
Így lesz sikeres a hagyma betakarítása
A hagyma betakarításának sikere a vegetációs időszak alatti helyes ültetés és gondozás függvénye. Amint a kert tavasszal megművelhetővé válik, ültessük el a hagymát. A tápdús, folyamatosan enyhén nyirkos talaj, valamint a mérsékelten meleg időjárás mind segíti a hagyma gyarapodását.
Mikor kell a hagymát betakarítani?
Amellett, hogy ültetéskor és azt követően is biztosítjuk a hagymának az ideális termesztési feltételeket, arról is érdemes tudnunk, mikor célszerű betakarítanunk ahhoz, hogy a maximális ízhatást érjük el. Ami a zöldhagymát illeti, minél tovább várunk a zöldje betakarításával, annál erősebbé válik.
A virágszálat növesztett vagy felmagzott hagymát húzzuk ki a talajból és minél előbb használjuk fel. Az ilyen hagyma ugyanis nem tartható el hosszabb ideig.
A vöröshagyma betakarítását rendszerint akkor kezdhetjük meg, amikor a föld feletti része magától eldől, elfekszik és kezd elszáradni. Ez – fajtától függően – rendszerint 100-120 nappal a magvetés vagy duggatás után következik be. A hagyma betakarítását a kora reggel órákra időzítsük, amikor a hőmérséklet még nem túl magas.
Hogyan kell a hagymát betakarítani?
Fontos, hogy ismerjük a hagyma helyes betakarítási módját, mivel magától értetődően nem szeretnénk, ha károsodnának a hagymafejek. A hagymát óvatosan húzzuk ki vagy ássuk ki a talajból, a szára maradjon rajta. Óvatosan rázzuk le a hagymafejekről a rájuk tapadt földet.
A hagyma szárítása és betárolása
Betakarítás után szükségessé válik a betárolás. A hagymát a betárolást megelőzően azonban először szárítani kell. A szárításhoz a hagymákat terítsük szét egy tiszta, száraz felületen egy jól szellőző helyiségben, például garázsban, kamrában vagy fészerben.
A hagymát legalább két-három hétig szárítsuk, illetve addig, amíg a szára teljesen el nem szárad, a hagymafej legkülső rétege pedig papírszerűen vékonnyá és szárazzá nem válik. A szárítás befejeztével az elszáradt szárat kb. 2 cm-es csonk meghagyásával vágjuk le.
A szárítás után a hagymát kosárban, farekeszben vagy zsákban tároljuk, 0-4 °C-os helyiségben. Az eltarthatóság optimalizálása érdekében a páratartalom 65-70 százalék között legyen. Ha a helyiség túlságosan nyirkos, a hagyma rothadásnak indulhat. A legtöbb hagymafajta megfelelő szárítást követően akár három hónapig, esetenként még tovább eltartható.