Csípős ízű levélkék.
Az orvosi vízitorma (Nasturtium officinale) természetes körülmények közt meszes talajon, patakok partján érzi jól magát. Borsos, fűszeres, karakteres íze miatt érdemes a vadontermő fűszernövényt a kertünkben is nevelgetni. Salátába, kenyérre téve nagyon finom!
Ha szeretnénk, hogy mindig friss, aromás növényünk legyen, ajánlatos a vízitormát dugvánnyal szaporítanunk. Akár a piacról beszerzett vízitormát is meggyökereztethetjük, ha elég friss.
Így fogjunk hozzá:
1. Válasszuk a lehető leghosszabb hajtásokat és csípjük le az alsó leveleket (ezek csak elrothadnának a vízben).
2. Állítsuk a dugványokat mésztartalmú csapvízzel teli üvegbe. A leveleknek nem szabad a vízbe lógniuk. A legjobb, ha az üveget egy meleg szobában az ablakpárkányra tesszük.
3. Két-három naponta cseréljük a vizet, illetve töltsük fel újra, hogy a finom gyökerek ne száradjanak ki. Nagyjából egy hét után a dugvány gyökereket fejleszt.
4.Amint a gyökerek 2-3 cm hosszúak, a kis növénykéket elültethetjük a végső helyükre. Ideális a nedves, tápanyagban gazdag talaj számukra és az árnyékos hely. Cserépben is nevelhetjük, az alátét mindig legyen tele vízzel. Sőt még egy vízzel teli üvegben is nő, ha rendszeresen folyékony tápoldatot kap.
Amint a vízitorma magot hoz, nagyon csípőssé válik az íze - ez a legjobb időpont arra, hogy ismét dugványokat szedjünk.
Bevezető kép: Wendell Smith