Így készítsük elő a cserepes növényeket a tavaszra

Így készítsük elő a cserepes növényeket a tavaszra

Ideje az átültetésnek.

Az első meleg tavaszi napokon már készülődünk, alig várjuk, hogy a telelőben senyvedő balkonnövényeinket újra a szabadba vigyük. Ügyelnünk kell arra, hogy ne legyen túl korai ez az időpont! Májusban még kemény fagyok érkezhetnek (fagyosszentek), ezért a fagyérzékeny növények esetében különös gondosság szükséges. Így például a citrusfélék vagy a nyári virágok, a muskátli, fukszia, dália csak május közepe után kerülhetnek ki a szabadba.

Az érzékeny növények gyakran nem találnak ideális helyet maguknak a telelőben, mindenekelőtt fényhiányban szenvedek. Annál fontosabb, hogy a szabadtéri körülményekhez csak fokozatosan szoktassuk hozzá őket. Először árnyékos helyre tegyük ki őket, majd 2-3 naponta egyre több fényt juttassunk számukra.

cserepes novenyeket tavaszra 02

Egy fólia, árnyékoló segítségével is védhetjük a növényeket a közvetlen napsütéstől. A keménylombú cserepes növények, mint például a leander, a kenderpálma, a kamélia, a füge vagy a babérmeggy már a fagyosszentek előtt kikerülhetnek a teraszra vagy az erkélyre. Általában sokat szenvednek a téli szálláson, nem csak a fényhiány, de a túl száraz vagy túl párás levegő miatt is.

Mielőtt a növényeket kiköltöztetjük, alaposan vizsgáljuk át őket a kórokozók, kártevők, levéltetvek, pajzstetvek szempontjából. Különösen gyakori, hogy hosszú, halvány hajtásokat fejlesztenek a téli hónapok alatt a sötét miatt. Ezek a hajtások igen fogékonyak a kórokozókra, kártevőkre. Vágjuk vissza a nyurga hajtásokat, a metszés erőteljes hajtásfejlesztésre ösztönzi a növényt. Tavasszal a cserepes növényeket újra rendszeresen locsolni és tápoldatozni szükséges.

cserepes novenyeket tavaszra 03

A cserepes növények rendszeres átültetésre szorulnak, ha a földjük túl gyorsan szárad ki, ha normál körülmények között már 3 napnál is gyakrabban kell locsolnunk őket vagy ha az enyhe szél is felborítja a cserepet. Ezekben az esetekben egy nagyobb cserépbe kell átültetnünk, amelyben a gyökérlabda mellett 2-5 cm-es hézag marad, amit friss földdel tudunk feltölteni.

Ha több éven keresztül nem ültetjük át a növényt, akkor amennyire csak tudjuk, távolítsuk el a régi, elhasználódott közeget a gyökerek közül. Ezután metszőollóval egy kicsit rövidítsük meg a gyökereket körös-körül, majd helyezzük a növényt egy új, nagyobb cserépbe. A cserepet töltsük meg földdel a felső peremétől számított 5 cm-es szintig, a gyökerek közé is jusson a közegből.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR