Így készítsünk házilag köhögésre való kakukkfűszirupot

Így készítsünk házilag köhögésre való kakukkfűszirupot

A természet patikája.

A kakukkfű mindenekelőtt náthára, felsőlégúti megbetegedésekre ajánlható: akár tea formájában kortyolgatjuk mézzel, akár kakukkfű illóolajat párologtatunk. Nagyon ízletes és hatékony köhögés elleni szirupot készíthetünk mi magunk, akár a kertben nevelt kakukkfűből is (érdemes útifűvel is keverni)! Finom íze miatt a gyerekek is kedvelni fogják.

kakukkfuszirupot hazilag 02

Hozzávalók

  • 3 maréknyi friss kakukkfű ágacska
  • barnacukor

Elkészítés

1. Vágjuk le a kakukkfű ágacskákat egy napos délutánon. Elképzelhető, hogy még virágok is lesznek a növényen, ezek is belekerülhetnek.

2. Öblítsük le a fűszert friss vízzel és vágjuk az ágakat kis darabokra. Hengergessük néhányszor végig rajta a sodrófát, hogy összenyomjuk.

3. Vegyünk elő egy nagy, tiszta csatos üveget és töltsünk bele először egy réteg kakukkfüvet, majd egy réteg cukrot egészen addig, amíg az üveg tele nem lesz. Nyomjuk le kissé a rétegeket a kezünkkel vagy egy fakanállal, úgy, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon az üvegben. Az utolsó réteg cukor legyen.

4. Állítsuk az üveget meleg, sötét helyre. 3 hét elteltével a cukornak fel kell olvadnia. Ha ez még nem történt meg, adjunk hozzá némi ásványvizet és hagyjuk még egy kicsit állni.

5. A kapott szirupot szűrjük le egy szitán és töltsük üvegekbe.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR