Így segítsünk a kert madarainak túlélni a hőséget

Így segítsünk a kert madarainak túlélni a hőséget

Árnyék, víz, homok.

A kánikulában nem csak mi szenvedünk, de a kertünk szárnyas vendégei is. Nem csak a téli etetéseknél tehetünk értük, de néhány aprósággal ilyenkor is segíthetünk nekik túlélni a forróságot!

4 fontos dolgot mutatunk:

1. Biztosítsunk árnyékot

A legnagyobb hőségben a madarak a bokrok, fák árnyékait keresik. Ilyenkor takarékra állítják magukat: alig mozognak, mert az izommunkával is csak felmelegítik a testüket. Ezért fontos, hogy a kert kialakításánál sok árnyékos, hűvös részt is tervezzünk, amelyek menedéket nyújtanak a forróságban.

kert madarainak tulelni hoseget 02

2. Kínáljunk ivóvizet

Ahogyan az embereknek, úgy a madaraknak is sokat kell inniuk a nyári hőségben. Tegyünk ki egy agyagból készült cserépalátétet vagy egy lapos kerámiatányért vízzel. A víz mélysége 2,5-7 cm legyen, semmiképp sem több 10 cm-nél. Az itató stabil legyen, az alja pedig érdes, hogy a madár ne csúszhasson bele. Veszély esetén egy követ tehetünk az itató közepébe. A madarak csak akkor veszik igénybe az itatót, ha biztonságosnak érzik, ezért fontos, hogy olyan helyre tegyük, ahol nem mászkálnak macskák vagy patkányok.

Lényeges, hogy a madáritatóban rendszeresen cseréljük a vizet és tartsuk tisztán az edényt. A piszkos itatóban gyorsan, könnyen terjedhetnek a betegségek. Kánikulában naponta ellenőrizzük a kitett vizet! A tisztítás forralt vízzel történjen és hagyjuk a napon teljesen megszáradni az edényt, mielőtt újratöltjük. Ideális, ha két itatónk van és azt cserélgetjük, így az egyik mindig tisztítás alatt állhat.

kert madarainak tulelni hoseget 03

3. Jól jön a hűs levegő és lábfürdő

Túlmelegedéskor sem izzadnak a madarak, hiszen a tollukat nem tudják levetni: csak a fejen, a lábnál, és testen lévő toll nélküli területeken tudják a hőt leadni. Emiatt számos madár a hideg levegőt, hűtő légáramlatot keresi némi lehűlés reményében. A vízimadarak gyakran a lábukkal állnak a hűsítő vízben.

Vigyázat! A medencék, esővíztartályok, kerti tavak csapdába is ejthetik az állatokat, vesztüket okozva. Különösen a sima, egyenes falú medencék veszélyesek, melyekből nem tudnak kiszabadulni. Ezért fedjük le ezeket a vízfelületeket. A szélükre pedig tegyünk egy ferdén elhelyezett, keresztlécekkel ellátott mászó alkalmatosságot.

kert madarainak tulelni hoseget 04

4. Extra öröm a homokfürdő

Egyes madarak, például a verebek vagy a vörösbegyek homokban is szeretnek fürdőzni: ez segít a tollukat megtisztítani a parazitáktól. Napos helyen érdemes kialakítani egy homokos fürdőzőhelyet és gondoskodnunk kell a homok rendszeres cseréjéről is (néhány hetente).

kert madarainak tulelni hoseget 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR