Így szüreteljük és tartósítsuk a citromfüvet

Így szüreteljük és tartósítsuk a citromfüvet

Teája segíti a nyugodt alvást.

Dúsan nő a kertben, sokat szüretelhetünk belőle: a citromfű (Melissa officinalis) nem hiányozhat egyetlen kertből, balkonról sem. Akár az ágyásban, akár cserépben nő, az aromás leveleket májustól szedhetjük.

Különösen aromás a citromfű, ha a virágzás előtt, június/júliusban szüreteljük. Egy meleg, száraz napon vágjuk le a hajtásokat késő délelőtt, kb. egy ujjnyival a talaj felett. Ha a növényt teljes egészében visszavágjuk, újra kihajt és a friss leveleket és hajtásokat majd ismét szedhetjük.

A citromfüvet meg is száríthatjuk, hasonlóan más fűszernövényekhez, bár eközben aromája egy részét elveszíti. A szárított levelekből aztán finom, gyógyhatású tea készíthető! A szárítás előtt ne mossuk meg a hajtásokat, csak rázzuk le és távolítsuk el a csúnya, barna, foltos leveleket.

szureteljuk tartositsuk citromfuvet 03

A citromfüvet a szabad levegőn is megszáríthatjuk, ehhez egy száraz, lehetőleg sötét, pormentes és szellős helyre lesz szükség. A hőmérséklet 20 és 30 °C között legyen. A hajtásokat kössük kis csokrokba, és fejjel lefelé lógassuk fel. Valamivel gyorsabb módszer, ha a leveleket óvatosan leszedjük, majd eloszlatjuk őket egy rácson vagy egy kendőn és amint a szárak enyhén törnek, a levelek megérintve zizegnek, a citromfű optimálisan száraz.

Ennél gyorsabb módszer a sütőben vagy szárítógépben történő szárítás. Itt maximum 40 °C hőmérséklet legyen, a leveleket fektessük egy sütőpapírra. Annak érdekében, hogy a nedvesség távozni tudjon, résnyire hagyjuk nyitva az ajtót. A szárítógép rostáin ne pakoljuk egymásra a leveleket.

szureteljuk tartositsuk citromfuvet 02

Tegyük a szárított leveleket egy légmentesen, jól záródó dobozba, üvegbe és tároljuk száraz, fénytől védett helyen, így akár több hónapig is eltarthatók.

Gond nélkül fagyaszthatjuk is a leveleket, így őrzik meg legjobban az aromájukat. Érdemes kis jégkockatartóba némi vízzel kiadagolni a felaprított leveleket.

A friss leveleket számtalan módon felhasználhatjuk: kerülhetnek desszertbe, fagylaltra, salátába, lekvárba, de halételekhez is. Érdemes mindig a főzés végén, röviddel a találás előtt az ételhez adni a leveleket, mert hosszabban főzve elvesztik az aromájukat.

A citromfű gyógyhatással bír, illóolajokat, keserűanyagokat, tanninokat tartalmaz, segít az alvásproblémákon, meghűlésen, migrénen, ajakherpeszen, gyomorproblémán, de érdemes a stresszes időszakban is kortyolgatni a teáját, sőt a leveleket akár a fürdővízhez is tehetjük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR