Íme a tökkompót, mely megszólalásig hasonlít az ananászbefőttre

Íme a tökkompót, mely megszólalásig hasonlít az ananászbefőttre

Ha nem tudod, miből készült, nem ismered fel.

Sokoldalúan felhasználható, a valódi ananászbefőtthöz képest egyszerűbben és olcsóbban készíthető tökkompót fő Orbán Szilvia  konyhájában. Egy alapreceptet és egy (még) egészségesebb változatot is megismerhetünk tőle.

"Egy halvány gyermekkori emlék motivált arra, hogy utánajárjak, hogyan készül. A férjem evett ilyet kiskorában, ő adta az ötletet. Én még eddig nem is hallottam róla, nem is ettem. Tavaly költöztünk Pestről, panelből egy csendes kis községbe, belevetettük magunkat a munkás vidéki létbe, veteményezünk, és amit csak lehet, mindent befőzünk, elrakunk télire. Idén annyira bőséges volt a tök termése, hogy ideje volt kipróbálnunk ezt a különleges kompótot. Annyira bevált, hogy alig várjuk, hogy érjen a többi tök, és készítsünk belőle "ananászt".

Az alapanyag tehát saját termés. A legjobb a főzőtök, de készíthető cukkíniből és patisszonból is. Ez utóbbinál is ugyanolyan ízt, állagot lehet elérni, viszont a feldolgozása sokkal több időt vesz igénybe, ezért nem szerencsés választás, ezt nem javaslom.

Az alaprecept az egyik Facebook-csoportban jelent meg először, ez volt az alap, ezen módosítottam kissé:

Hozzávalók

Tök, ananászszörp, citromlé, cukor és víz, illetve ételecet az üvegek fertőtlenítéséhez.

Így készül

2,5 kg tököt kimagozunk és apró kockákra vágjuk. Egy lábasba tesszük, leöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Hozzákeverünk 8 evőkanálnyi cukrot, 1 dl frissen facsart vagy 100%-os citromlevet. Egy éjszakára (vagy min. 5 órára) hűtőbe tesszük.

tokbol kompot 02

Másnap előkészítjük az üvegeket és a fedőket, jó alaposan elmossuk őket, majd ecetes vízben áztatjuk egészen a felhasználásig (10 liter víz + 1 dl ecet).

Ezután elővesszük a hűtőből a tökkompótunkat, hozzáadjuk a fél liter ananászszörpöt, és elkezdjük főzni. Itt érdemes megkóstolni a levét, ízlés szerint még cukrot vagy citromlevet tehetünk hozzá. Ha felforrt, takarékra vesszük, és lassú tűzön még addig főzzük, amíg kissé áttetsző, üveges állagot kap a tök. Itt figyelni kell arra, hogy ne legyen túl puha, hanem maradjon roppanós, mint az eredeti ananászkompót. A főzés körülbelül 10 percet vesz igénybe.

Még melegen, forrás közben az üvegekbe kanalazzuk, és jó meleg dunsztba tesszük. Akkor jó, ha minél később hűlnek ki.

tokbol kompot 03

Amire figyelni kell

Az egyik legfontosabb az előkészítés, azaz hogy a tökkockák közel azonos méretűek legyenek. Ez precíz munkát igényel, de így igazán mutatós lesz.

A fenti receptből, ami 2 kg tökből készült, 8-10 kisebb befőttesüvegnyi adag lesz.

Egy fénytől védett kamrapolcon akár évekig is eláll, ha a tartósítást jól csináljuk. Én tartósítószermentesen készítem, ebben az esetben nagyon fontos az üvegek alapos előkészítése, tisztítása. Ezenfelül két dologgal lehet tovább növelni a fertőtlenítés, csírátlanítás hatékonyságát: a fent említett ecetes vízben történő áztatás, és a meleg dunszt. Ha valaki ezeket betartja, nincs szükség tartósítószerre.

tokbol kompot 04

Önmagában is jó kis csemege, a 2 éves kislányom csak úgy kanalazza uzsonnára. Illetve reggeli kásák díszítésére, dúsítására vagy kompótként húsok mellé is el tudom képzelni, de mi vegetáriánusok vagyunk, úgyhogy nem próbáltuk.

tokbol kompot 05

A baráti körben pedig ananászkompótként ajándékozzuk, és kíváncsian várjuk a reakciókat. Annyira megtévesztően hasonlít az eredeti ananászra, hogy annak, aki nem ismeri ezt a módszert, legtöbbször nekünk kell elárulni, hogy miből készült.

tokbol kompot 06

A fentihez képest egy egészségesebb verziót is teszteltem (erről nem volt recept a neten). Ebben az esetben az ananászszörp helyett 100%-os ananászlével is elkészíthető, cukormentesen. (Kiemeltem az eltéréseket.)

Ez a változat így készül

2,5 kg tököt kimagozunk és apró kockákra vágunk. Egy lábasba tesszük, leöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Hozzákeverünk 8 evőkanálnyi cukrot/alternatív édesítőt, 1 dl frissen csavart, vagy 100%-os citromlevet. Egy éjszakára (vagy min. 5 órára) hűtőbe tesszük.

Másnap előkészítjük az üvegeket, fedőket, jó alaposan elmossuk őket, majd ecetes vízben áztatjuk egészen a felhasználásig (10 liter víz + 1 dl ecet).

Ezután elővesszük a hűtőből a tökkompótunkat, a folyadék felét leöntjük róla, majd hozzáadjuk az 1 liter 100%-os ananászlevet, és elkezdjük főzni. Itt érdemes megkóstolni a levét, ízlés szerint még cukrot/édesítőszert adhatunk hozzá.

Ha felforrt, takarékra vesszük, és lassú tűzön még addig főzzük, amíg kissé áttetsző, üveges állagot kap a tök. Itt figyelni kell arra, hogy ne legyen túl puha, hanem maradjon roppanós, mint az eredeti ananászkompót. A főzés körülbelül 10 percet vesz igénybe.

Még melegen, forrás közben az üvegekbe kanalazzuk, és jó meleg dunsztba tesszük őket. Akkor jó, ha minél később hűlnek ki."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR