Ingyen letölthető faápolási kézikönyv, szakemberektől

Ingyen letölthető faápolási kézikönyv, szakemberektől

Csökkentsük a veszélyeket!

A városok zöldítése egyre fontosabb téma, ma már minden városban nagy hangsúlyt fektetnek rá. Örvendetes, hogy számos projekt, kampány indul annak érdekében, hogy több park, fa, zöldfelület tarkítsa a településeket.

Az Európai Faiskolák Szövetsége  és szakmai tagszervezetei kezdeményezték a Több Zöld Várost Európának kampányt, amelyet 2021. január és 2023. december között valósítanak meg. A kampány során felhívják a figyelmet a városok zöldítésének, a zöld és a kék infrastruktúra fejlesztésének jelentőségére és közérthetően összeállított szakmai anyagok elkészítésével támogatják annak megvalósítását.

A parkok és városok egyik igen fontos alkotóeleme a fa, mert oxigént termel, szálló port és szén-dioxidot köt meg, megakadályozza a városi hőszigetek kialakulását és hasznosítja a lehulló csapadékot, csökkentve ezzel a villám árvizek kialakulásának esélyét. A városi fák előnyeit azok megfelelő gondozása esetén élvezhetjük, ugyanakkor a városi fák nem megfelelő gondozás esetén a városok legveszélyesebb élőlényei lehetnek, amelyek lehulló ágai vagy vihar esetén a kidőlő fa jelentős vagyoni károkat és személyi sérüléseket okozhatnak. A városok nem megfelelően gondozott fái állandó vagyoni és életveszélyt jelentenek. Mindezek tették szükségessé a faápolás alapjait ismertető e-learning tananyag elkészítését és széles körű terjesztését.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete vesz részt hazánkból az “Több Zöld Várost Európában” információs kampányban, melynek keretében e-learning tananyag formájában egy Faápolási Kézikönyvet készített el.

A kézikönyv négy fő részből áll: fabiológia, favizsgálat, faápolás és az ellenőrző kérdések. Az anyagból megtudhatjuk, hogy miként javíthatjuk a fák életkörülményeit, hasznos tanácsokat kaphatunk a gyökérsérülések megakadályozása és kezelése érdekében, vagy a kéregsérülések kezelése és odúkezelés témakörében, és természetesen a díszfák metszéséről is informálódhatunk.

A szakértők által összeállított Faápolási Kézikönyv mindenkinek ajánlható, akinek saját kertje, hobbikertje van, vagy csak pusztán a háza előtti, közterületen lévő fát szeretné gondozni annak érdekében, hogy a nyári nagy melegben is kellemes árnyékot biztosítson.

A kézikönyv most még térítésmentesen itt érhető el:
Diszkertek.hu – E-learning tananyag

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR