Ne ijedj meg tőle: a trópusi tüskéstök ideális diétás főzeléknövény!

Ne ijedj meg tőle: a trópusi tüskéstök ideális diétás főzeléknövény!

Íme egy nagyszerű növény mindazok számára, akik változatosabbá szeretnék tenni a kalóriaszegény étrendjüket.

A neve nem túl bizalomgerjesztő, viszont nagyon egészséges! Diétázóknak ajánlott, mert kalóriaszegény főzeléknövény, ugyanakkor nagyon kiadós is, hiszen egy darab belőle elég az egész családnak. Annak ellenére, hogy zöldség, terméséből édesség készíthető. Nézzük, hogyan is termeszthetjük kiskertünkben!

Tudományos neve: Sechium edule (Jacq)., más néven choko, choyote.

tropusi tuskestok 01

Évelő, egylaki kúszónövény az egymagvú tüskéstök. A hatalmas méretű szárak hossza meghaladja a 20 méteres hosszt is, súlya a 10 kg-ot. Ehhez a mérethez erős kacsok társulnak, melyek elágazóak. Termése üveges, fehéres zöld, nagyon bő levű és kissé az uborkához hasonlít, és eléri az 1 kg-ot. Piacokon ritkán előforduló tökféle.

Gyakori, hogy az érett termések édeskés ízűek. Formája körteforma bogyó, nevét a felületén lévő tüskékről kapta. Másik elnevezése az egy magvúságára utal, miszerint termésén belül mindössze egy magot találunk. Érdekessége, hogy a mag a termésen belül csírázni kezd, így a termesztéskor az egész termést el kell ültetni. Mire a termés beérik, a mag már csírázni kezd legbelül.

tropusi tuskestok 02

Az egymagvú tököt már az aztékok és maják is ismerték, ősi kultúrnövényként tartjuk számon. A trópusokon és szubtrópusokon hamar elterjedt, mivel olcsón termeszthető. Mivel minden része ehető, így világszerte nagy jelentőségűvé vált. Éretlen terméseit meghámozva, párolva fogyasztják, sütve, főzve is kiváló főzeléknövény.

Terméséből még akár édességet is készíthetünk. Dió ízű magjait vajon vagy olajon pirítják, kellemes csemegének számít. Magas proteintartalma miatt igen egészséges zöldségnövény, sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek ajánlott a fogyasztása.

tropusi tuskestok 03

Az idősebb növények gyökérgumói megvastagodnak, keményítőben gazdagok, így burgonya helyett is megállja a helyét. A fiatalabb hajtások pároláskor is megőrzik vitamintartalmukat. Állati takarmányként értékesíthető hatalmasra növő hajtásrendszere miatt. A szárakból kosarat is fonhatunk.

tropusi tuskestok 04

Kedvet kaptál e nagyszerű zöldségnövény termesztésére? Akkor így termessz egymagvú tököt!

Származásából adódóan a trópusi hegyvidékhez igazodik termesztéstechnológiája is. A belső trópusi hegyvidéken, tápanyagban gazdag talajon termesztik kb. a 2000 méteres magasságig, ezért a viszonylag hűvös éjszakák serkentik a termésképzést, így a meleg éghajlat nem alkalmas a termesztésére.

Hatalmas méretéből adódóan nagyon vízigényes! Többnyire magról szaporítják. Támasztékot igényel, de felfuttathatjuk fákra, sövényekre vagy akár épületekre is. A fészkekbe tett magvak 3-5 hónap alatt érik el a termő kort, és több évig ajándékoznak meg minket ízletes termésekkel. A tökök hűvös helyen (pince, hűtő) akár egy hónapig is eltarthatók.

tropusi tuskestok 05

Vitamintartalma nem jelentős, kevés B1-, B2-vitamint, karotint és C-vitamint tartalmaz. Viszonylag sok kalcium, foszfor és magnézium található benne. A gyökerekben foszfor található, és vastartalma is kétszer annyi, mint a terméseké. A levelek karotintartalma háromszor akkora, mint a terméseké.

Gazdasági jelentősége óriási, hiszen közel 1 milliárd ember élelmezését oldja meg a világban, főleg a szubtrópusi vidékek piacain értékesítik. Termésmennyisége nagy, egy növényről akár 80-100 db termés is leszüretelhető. Ez azt is jelenti, hogy a trópusokon egy tő tüskéstök egy négytagú család folyamatos ellátását biztosítja.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?