Nem kell hámozni.
A mindössze 2-3 cm nagyságú gyümölcsöket hozó kopasz kivit (Actinidia arguta) nevezik japánegresnek, bajor kivinek, kivibogyónak is. Kalóriaszegény termése igazi vitaminbomba és gazdag rostokban is. Japánban vadon nő, fürtökben termő gyümölcseit időtlen idők óta gyűjtik és felhasználják. A nagy testvérétől eltérően az apró kis kivit még hámozni sem szükséges.
Kell egy pár és egy pergola is
A legismertebb kopasz kivi fajta a 'Weiki', a 'Red Berry' pedig piros gyümölcshússal hódít. Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban és Lengyelországban nagy ültetvényeken is termesztik. Fajtától függően akár a -35 °C-ot is elviseli, ezért a teleket is jól bírja.
Mivel a kopasz kivi is kétlaki, ha gyümölcsre vágyunk, mindenképpen be kell szereznünk egy nőivarú és egy hímivarú példányt is. Az öntermékeny ’Issai’ fajta kivételt képez (de szomszédos hímmel ültetve ez is magasabb terméshozamot mutat). Általánosságban elmondható, hogy a kivi a 3. évben hoz először termést, amelynek mennyisége az 5. évig növekszik.
A kopasz kivi gyors növekedésű kúszónövény, akár 6 méteresre is megnőhet. Kedveli a jó vízelvezetésű, nedves, magas humusztartalmú talajt és az enyhén savas közeget. A legjobban akkor érzi magát, ha az alapja egy kicsit árnyékolt, a koronája viszont napozik.
Az ideális hely számára egy pergola, vagy valamilyen futtatórács mellett van. Tavasszal ültessük (amikor már nem várhatunk fagyokat), humuszban gazdag talajba. A lomb- vagy kéregmulccsal való takarás megvédi a talajmenti fagyoktól, nedvesít és hűt is egyben.
A legfontosabb ápolási munka a rendszeres öntözés, különösen a hosszabb aszályos időszakokban. Tavasszal adjunk neki trágyát, például szerves, bogyós gyümölcsöknek valót.
Nyersen vagy kompótként
A legtöbbször krémfehér virágok május végétől jelennek meg. Szeptemberben és októberben szüretelhetjük a gyümölcsöt, (a legjobb szárral együtt, így nem sérül az érzékeny gyümölcshéj). Az érett gyümölcs nyersen is fogyasztható, de készülhet belőle sütemény, lekvár, kompót, szörp, lé is.
A metszése attól függ, hogy milyen célból kívánjuk alakítani. Ha a gyümölcsérlelés nem lényeges, hanem fontosabb, hogy egy pergolát befuttassunk, akkor elegendő a 3. évben ősszel egy kicsit ritkítani, és az idősebb ágakat levágni, hogy több fényt kapjon a bokor.
Ha az a célunk, hogy új termő hajtásokat hozzon, akkor februárban vágjuk vissza a hajtásokat kb. 5 rügyre. A következő metszés nyáron, virágzás után kerüljön sorra, ekkor az oldalhajtásokat kb. 8 levélre vágjuk vissza a legutolsó gyümölcs felett. Erősebb metszést sose végezzünk tavasszal!
Korábban írtunk róla:
- Ehető termést hoz a szobanövényként tartható törpe banán
- Ültessük el a papaja magját – papajanövény lesz belőle
- Videón az indián banán szürete, kóstolója – nem másutt, itt, Magyarországon!
***
A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.
A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).