Kopasz kivi: egy különleges gyümölcs a kertben

Kopasz kivi: egy különleges gyümölcs a kertben

Nem kell hámozni.

A mindössze 2-3 cm nagyságú gyümölcsöket hozó kopasz kivit (Actinidia arguta)  nevezik japánegresnek, bajor kivinek, kivibogyónak is. Kalóriaszegény termése igazi vitaminbomba és gazdag rostokban is. Japánban vadon nő, fürtökben termő gyümölcseit időtlen idők óta gyűjtik és felhasználják. A nagy testvérétől eltérően az apró kis kivit még hámozni sem szükséges.

kopasz kivi kulonleges 04
Hunda

Kell egy pár és egy pergola is

A legismertebb kopasz kivi fajta a 'Weiki', a 'Red Berry' pedig piros gyümölcshússal hódít. Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban és Lengyelországban nagy ültetvényeken is termesztik. Fajtától függően akár a -35 °C-ot is elviseli, ezért a teleket is jól bírja.

Mivel a kopasz kivi is kétlaki, ha gyümölcsre vágyunk, mindenképpen be kell szereznünk egy nőivarú és egy hímivarú példányt is. Az öntermékeny ’Issai’ fajta kivételt képez (de szomszédos hímmel ültetve ez is magasabb terméshozamot mutat). Általánosságban elmondható, hogy a kivi a 3. évben hoz először termést, amelynek mennyisége az 5. évig növekszik.

kopasz kivi kulonleges 03
Wendy Cutler

A kopasz kivi gyors növekedésű kúszónövény, akár 6 méteresre is megnőhet. Kedveli a jó vízelvezetésű, nedves, magas humusztartalmú talajt és az enyhén savas közeget. A legjobban akkor érzi magát, ha az alapja egy kicsit árnyékolt, a koronája viszont napozik.

Az ideális hely számára egy pergola, vagy valamilyen futtatórács mellett van. Tavasszal ültessük (amikor már nem várhatunk fagyokat), humuszban gazdag talajba. A lomb- vagy kéregmulccsal való takarás megvédi a talajmenti fagyoktól, nedvesít és hűt is egyben.

A legfontosabb ápolási munka a rendszeres öntözés, különösen a hosszabb aszályos időszakokban. Tavasszal adjunk neki trágyát, például szerves, bogyós gyümölcsöknek valót.

kopasz kivi kulonleges 05
solylunafamilia

Nyersen vagy kompótként

A legtöbbször krémfehér virágok május végétől jelennek meg. Szeptemberben és októberben szüretelhetjük a gyümölcsöt, (a legjobb szárral együtt, így nem sérül az érzékeny gyümölcshéj). Az érett gyümölcs nyersen is fogyasztható, de készülhet belőle sütemény, lekvár, kompót, szörp, lé is.

A metszése attól függ, hogy milyen célból kívánjuk alakítani. Ha a gyümölcsérlelés nem lényeges, hanem fontosabb, hogy egy pergolát befuttassunk, akkor elegendő a 3. évben ősszel egy kicsit ritkítani, és az idősebb ágakat levágni, hogy több fényt kapjon a bokor.

Ha az a célunk, hogy új termő hajtásokat hozzon, akkor februárban vágjuk vissza a hajtásokat kb. 5 rügyre. A következő metszés nyáron, virágzás után kerüljön sorra, ekkor az oldalhajtásokat kb. 8 levélre vágjuk vissza a legutolsó gyümölcs felett. Erősebb metszést sose végezzünk tavasszal!

kopasz kivi kulonleges 02Wendy Cutler

Korábban írtunk róla:

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?