Itt a tavasz, tisztítsuk meg a térköveket, kerti utakat

Itt a tavasz, tisztítsuk meg a térköveket, kerti utakat

Fontos a rendszeresség.

Bármennyire is nemszeretem munka, muszáj a járdákat, kerti felületeket, térköveket is időnként megtisztítani. Ideális időpont erre a tavasz eleje, ilyenkor lemoshatjuk a télen rárakódott piszkot, koszt. A felület anyagától függ elsősorban, hogy milyen szerekhez, készülékekhez nyúlhatunk. Akár kő, akár beton a felület, rendszeresen tisztítsuk, mert így elkerülhetjük azt, hogy az évek alatt makacs, nehezen eltávolítható szennyeződések rakódjanak le.

Ezek a lépcsők, utak, teraszok, feljárók nem csak a mindennapi használatnak vannak kitéve, de az időjárás viszontagságainak is. A foltok mellett a zuzmók, mohák, ráhullott falevelek is folyamatos tisztítanivalót jelentenek.

tisztitsuk meg terkoveket 02

Általában a világos, egyenletes, szabályos köveken, lapokon feltűnőbb a szennyeződés, mint a sötét, egyenetlen, durva felületen. A mohák, algák, zuzmók a nyirkos, sötét helyeken ütik fel a fejüket, a napos területeken nincs esélyük.

Lényeges, hogy minden nagyobb szennyeződést egyből eltávolítsunk, mert a terasz porózus felületei könnyen magukba szívhatják a nedvességet és csúnya foltok maradnak hátra. Például ha kiöntünk egy kis teát, vörösbort, igyekezzünk minél előbb feltörölni. A növényi maradványokat is rendszeresen söpörjük össze.

A járdahézagokban, kövek között előtörő gyomok meglehetősen bosszantóak lehetnek. A hézagokban megbújó szennyeződéseket egy fugakefével is eltávolíthatjuk.

tisztitsuk meg terkoveket 03

A magasnyomású mosó gyors és kényelmes megoldás lehet, de nem minden típusú felülethez használható. A magasnyomású készülékek víztakarékosan dolgoznak, egyes berendezések biológiailag lebomló tisztítószereket is adnak a vízhez, a makacs lerakódások, szennyeződések eltávolítására. A magasnyomású mosó hátránya, hogy amikor a hézagba spriccel a víz, kilöki az ott rejtőzködő piszkot és szétteríti a falakra, ablakokra is. Ezért ne állítsuk túl durvára a sugarat és kerüljük a falak melletti munkát, mert felsérthetjük a felületet és új szennyeződéseket hozhatunk létre. A kemény, természetes kövek – a gránit vagy a bazalt – nincsenek veszélyben.

tisztitsuk meg terkoveket 06

Csak akkor használjunk kemikáliákat, ha nem valószínű, hogy esni fog a hatóidő alatt. Nagyon fontos, hogy ezek a szerek biológiailag lebomlóak legyenek, mert bemosódnak a talajba és a csatornarendszerbe. Érdemes először egy nem feltűnő helyen tesztelni őket, hogy nem okoznak-e elszíneződést.

Attól függően, hogy mit tisztítunk, vigyük fel a megfelelő tisztítószert, egy kefével oszlassuk el, majd „masszírozzuk be”. Az előírt száradási idő után öblítsük le vagy seperjük föl. A tisztítószer használatának előfeltétele, hogy a térköveket, járdákat először söpörjük tisztára.

Az összetevőktől függően a tisztítószerek eltérő hatásmechanizmussal működnek: az oldószeresek például eltávolítják a festék-, gyanta-, lúg- és zsírfoltokat, cementmaradványokat, rozsdanyomokat. A savas és felületaktív tisztítószerek nem alkalmasak a természetes kövekhez, például a márványhoz, homokkőhöz, gránithoz. A homokkő tisztításához legjobb a melegvíz semleges szappannal vagy a természetes kőtisztítószerek, a kőolaj.

A nátrium-karbonát (szóda) ismert háztartási szer, savra érzékeny kövek tisztítására is alkalmas. 100 g szódát 10 liter forrásban lévő vízbe keverjünk el egy nagy edényben vagy masszív vödörben, majd oszlassuk el a felületen egy seprűvel vagy gumilehúzóval. Vigyázat, a szóda irritálhatja a szemet, ezért érdemes védőszemüveget viselni. Kb. 5-6 óra elteltével tiszta vízzel öblítsük le a felületet.

Akárcsak a fa esetében, a térköveket is könnyebb tisztítani és karbantartani, ha kezeljük, impregnáljuk őket. Így nem szennyeződnek olyan gyorsan, vagy a piszok, kosz könnyebben és durva szerek nélkül eltávolítható. Ebben az esetben viszont a nagynyomású készülékek károsítják, megsértik ezt a réteget, ezért nem ajánlott velük dolgozni a takarításkor.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?