Növényvédelmi trükkök, vegyszerek nélkül

Növényvédelmi trükkök, vegyszerek nélkül

Igen, a kiskertben meg lehet lenni 'bolti' mérgek nélkül is, bár ez nem könnyű. A jó hír, hogy van könyv, ami ötleteket, útmutatást ad.

Tele van tetűvel, meg kéne permetezni, de épp nem lehet, hiszen akkor nem lehetne szüretelni az érett gyümölcsét... ismerős helyzet, ugye? Vagy amikor a lótücsköt kéne eltüntetni a kertből, de vegyszerrel nem próbálkoznánk, mert a megmérgezett állat feljön a felszínre és megeszi a macska, madár vagy más éhes állat. De az is háromszor megfontolja a permetezést, akinek a gyereke a kertben játszik. Mi a megoldás? A vegyszermentes növényvédelem.

Lehet vegyszer nélkül?

Hát, valamit meg lehet védeni, valamit nem. Az egyik növényt könnyű boldoggá tenni, a másikat szinte lehetetlen. Mindenképp érdemes megpróbálkozni néhány vegyszermentes technikával, mert annyi előnye van, hogy az apró hátrányokat a legtöbb esetben képes ellensúlyozni.

Hogyan lehet megtanulni?

A vegyszermentes növényvédelemnek sok módja van: meg kell ismerni a leggyakoribb növénybetegségeket és a legtöbbször előforduló kártevőket, majd apró trükkökkel elérni, hogy ne (nálunk) szaporodjanak el, ne bántsák a növényeinket.

Elisabeth Koppenstein könyve ezekről az apró technikákról szól. A nemrég megjelent kiadvány egyszerű nyelven, sok képpel és praktikus tanácsokkal mutatja be, hogy mit tehet a kertész, ha felgöngyölödik a ribizli levele, hernyó pusztítja a sövénynövényt vagy levéltetvek szállják meg a zöldségágyást.

novenyvdelem vegyszerek nelkul 02

A könyv: Növényvédelem vegyszerek nélkül a kiskertekben

Elisabeth Koppenstein
Cser Kiadó, 2018

Információk

• 140 oldal
• Kötés: karton
• ISBN: 9789632785363

A könyv ára 3495 Ft helyett a Bálint gazdának felajánlott kiadói kedvezménnyel: 2516 Ft (a részleteket ld. alul).

Összefoglaló

A vegyszermentes növénytermesztés már a kert tervezésénél kezdődik. A talaj- és fényviszonyoknak megfelelően kiválasztott növények, a hasznos élőlényeket csalogató virágokkal és fűszernövényekkel tarkított zöldségágyások, a helyes növénytársítások, a komposztálás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy természetes, egészséges legyen a kertünk.

A könyv felsorolja a kiskertekben leggyakrabban előforduló kártevőket és kórokozókat, segít a felismerésükben és tanácsokat ad, hogyan vehetjük fel ellenük a harcot vegyszerek nélkül, környezetbarát módszerekkel.

Ha megfogadjuk a tanácsokat, hobbikertünkben kialakul vagy visszaáll a természetes egyensúly.

A tartalomból:

A kert mint életközösség
Megelőző növényvédelem
Növények ápolása: hatóanyagok és hatásmechanizmusuk
Növényvédő szerek

Vásárlás

A könyv megvásárolható a Cser Kiadó kínálatában. Megtekintés a boltban >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR