Különleges színű, ehető termésekkel díszít a kék babfa

Különleges színű, ehető termésekkel díszít a kék babfa

Fura gyümölcsök.

"Halott ember ujja", "kék kolbászfa", "kínai kékhüvely": az elnevezések mind egy dísznövényritkaságot, a kék babfát (Decaisnea fargesii) takarják. Akár 20 cm hosszúak is lehetnek a növény kék, babhüvelyhez hasonlító termései, amelyek ősztől a bokrokon csüngenek. Nemcsak dekoratívak, de ehetőek is!

A kék babfa Nyugat-Kína és Nepál hegyvidékiről származik, ahol 3000 méteres tengerszint feletti magasságban is megtaláljuk. A cserje nálunk a 2,5 méteres magasságot is elérheti, és a mi klímánkon is télálló. A legjobban napos-félárnyékos helyen érzi magát, jó vízelvezető képességű talajban.

kek babfa eheto termes 02
peganum

Harang formájú, sárgászöld virágai áprilistól júniusig lelógó fürtökben nyílnak, októberben hozza feltűnően kék, különleges terméseit. Kínában az enyhén édes, görögdinnyére emlékeztető ízű gyümölcsöt csemegeként fogyasztják. A hegyi erdőkben szüretelik és frissen eszik a kocsonyás pépet.

A kék babfa nálunk dísznövényritkaságnak számít, virágos sövénybe is jól illeszthető. Nem csak virágai és termései díszítenek, de az ősszel citromsárgára színeződő lombja is mutatós.

Bevezető kép: Wendy Cutler

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR