Kireped az érő paradicsom? Így előzd meg!

Kireped az érő paradicsom? Így előzd meg!

Ha kertészkedésre adjuk a fejünket, a paradicsom egyike azon növényeknek, amelyek termesztésébe belefogunk.

Ebben semmi meglepő nincs, hisz ki az, aki ne szeretné e népszerű csemegét? Szendvicsen, salátákban, szószokban, a legkülönbözőbb módokon elkészítve élvezhetjük páratlan ízét.

Előfordul azonban, hogy problémák akadnak a kertben érő paradicsomszemekkel. Egyszer csak – mintegy derült égből villámcsapásként – azt vesszük észre, hogy a várva várt termés csúnyán felhasadt. Vajon mi okozza ezt?

Miért reped ki a paradicsom?

Megesik, hogy a tavaszi hőmérsékletingadozások kedvezőtlenül hatnak a fiatal paradicsomtövekre. Éppen ezért fontos, hogy mulcsot terítsünk szét a tövek köré, például szerves anyagból készült talajtakarót, ami leggyakrabban fakéreg vagy faforgács. Szerepe, hogy megtartja a nedvességet, de akadályozza a betegségek terjedését is.

Ha szokatlanul sok eső esik egy hosszabb, csapadékmentes időszak után, ez szintén okozhatja a paradicsomszemek kirepedését. A repedés tulajdonképpeni kiváltó oka a vízhiány. Ha megvonjuk a vizet a növénytől, az érőfélben lévő, lédúsnak induló bogyótermés veszít a nedvességtartalmából, a héja pedig felreped, ahhoz hasonlóan, ahogy a mi dehidratált bőrünk is sokszor kirepedezik a kézfejünkön. Ha rögtön ezt követően tetemes mennyiségű vízhez jut a növény, a bogyók megtelnek vízzel, majd mintegy felrobbannak a héjukon keletkezett kis repedések mentén, mintha vízzel túltöltött apró luftballonok lennének.

paradicsom kirepedt 02
Scot Nelson

Hogyan előzzük meg a paradicsom kirepedését?

A felhasadt paradicsom esetében többről van szó, mint egyszerű esztétikai hibáról. A helyzet, hogy a repedéseken keresztül különböző baktériumok és gombás fertőzések jutnak be a termés belsejébe. Ez zöld utat jelent a kártevőknek is, végül mindez termésrothadást idéz elő. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a paradicsomszemek felhasadását, fordítsunk kiemelt figyelmet a rendszeres öntözésre.

Az elegendő mennyiségű öntözővíz rendszeres biztosítása elengedhetetlen tehát ahhoz, hogy a minimálisra tudjuk visszaszorítani a paradicsomszemek kirepedezését. Ha hosszabb ideig vagyunk távol, az aszályos időszakokban a megoldást lehetőség szerint egy időzítővel ellátott öntözőrendszer jelentheti, amellyel hatékonyan védhetjük ki a problémát. Így akkor is elegendő vízhez jutnak a kerti növények, ha tartósan nem vagyunk otthon, és többé nem okozhat gondot és bosszúságot a felhasadt, sérült paradicsomszem.

Végezetül, ügyeljünk arra, hogy a paradicsomot mindig a felhasználási útmutató szerint lássuk el műtrágyával. A tápanyagok szakszerű kijuttatása fontos ahhoz, hogy a talajban minden meglegyen, ami a gazdag terméshozamhoz szükséges. Ha követjük a szabályokat, biztosak lehetünk abban, hogy az érő paradicsomszemek nem hasadnak fel, hanem a legnagyobb örömünkre egészen a szüretig épek, egészségesek maradnak.

Címfotó: Alpha

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR