Különleges látványt ígér a bajuszos díszhagyma kócos feje a kertben

Különleges látványt ígér a bajuszos díszhagyma kócos feje a kertben

Hagymácskákkal terjed.

Mókás látvány a bajuszos hagyma (Allium vineale) kócos frizurája: gömb alakú virágzatát apró virágain kívül rengeteg kis sarjhagyma alkotja. A sarjak közül kilógó porzószálak miatt szokatlan megjelenésű.

A kertekben fellelhető ’Hair’ fajta kinézete még jellegzetesebb. A különleges díszhagymánál a fürt tövében lila hagymák nőnek. Amint beérnek augusztusban, a földre hullanak, majd kicsíráznak és 4 héten belül új növénykék fejlődnek belőlük.

bajuszos diszhagyma kocos 02
Patrick Standish

A bajuszos hagyma nagyrészt vegetatív úton szaporodik, a hagymácskák között csak kevés virágot hoz, a nektár- és pollentermelése is jelentéktelen, ezért a beporzók számára sem értékes. A hagymácskákkal jól terjed, például az USA-ban, ahova betelepítették és azóta invazív fajként terjeszkedik. Éppen ezért időben távolítsuk el a hagymácskákat, ha nem szeretnénk, hogy terjedjen.

bajuszos diszhagyma kocos 03
Patrick Standish

A díszhagyma 80-100 cm magasra is megnőhet. Mint más díszhagymák, így a bajuszos hagyma is a napos-félárnyékos helyet és a normál kerti talajt kedveli. Különösen jól fejlődik jó vízelvezető képességű, homokos, humuszos közegben. A szárazságot is jól viseli.

bajuszos diszhagyma kocos 04
Patrick Standish

A ’Hair’ fajta kevés gondozással beéri, igénytelen, ágyásokban, napos sziklakertekben, natúr kertekben díszfüvek között jól érvényesül. Vágott virágnak is kiváló, a pirosaszöld virágszárú boglyák hosszan, akár 3 hétig is eltarthatóak. A hagymák is ehetőek, a vékony, hengeres szárát és leveleit snidlingként is fogyaszthatjuk.

A levelek a virágzás alatt sárgulnak, visszahúzódnak. Ezért érdemes az ágyásban a hagyma környékére alacsony évelőket ültetni, amelyek a megfelelő időben elrejtik a hervadó leveleket.

Bevezető kép: Patrick Standish

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR