A fenyőrügyzselé pirítóson is fenséges

A fenyőrügyzselé pirítóson is fenséges

Szokatlan csemege.

A fenyőrügy gyógyhatása régóta ismert, elsősorban szirup készül belőle, melynek meghűléses időszakban nagy hasznát vesszük. Bokán Krisztina  konyhájában azonban ezúttal egy egészen különlegesnek számító étel, fenyőrügyzselé készült a fák friss hajtásaiból, melyet – talán nem is gondolnánk – fokhagymás pirítósra kenve fogyasztanak.

fenyorugyzsele 02

"A bevált hagyományos gyümölcsökből már hosszú évek óta készítek lekvárokat és dzsemeket. Viszont fenyőrügyből még nem készítettem, mert elég idegen volt számomra egészen addig a pillanatig, amíg meg nem kóstoltam.

Általában a fenyőről (fenyőrügyről) mindenkinek először a karácsony jut eszébe, az, ahogyan a kellemes fenyőillat átjárja a lakást. Ekkor megfogalmazódik a kérdés: a fenyőrügy finom is lehet? Igen!

A recept kipróbálása után teljesen megváltozott a véleményem a fenyőrügyről. Egy teljesen más ízvilág tárult elénk. A hozzávalók annyira összhangban vannak a fenyőrüggyel, hogy a végeredmény egy ízorgia. Eszméletlen. Fokhagymás, olívaolajos pirított kenyérhez próbáltuk ki. A tetejét otthoni fokhagymás csírával hintettük meg. Hihetetlen, hogy a zselé egzotikus íze milyen jól passzol a fokhagymához és az olívaolaj egy extrafanyar ízt kölcsönöz neki. Legalábbis ránk így hatott, ezért gondoltam úgy, hogy másokkal is megosztom. Ők is legyenek részesei ennek a "mennyei csodának".

fenyorugyzsele 03

A fenyőrügy beszerzése szempontjából nagyon szerencsés vagyok. Az Őrségben lakom, pár perc gyaloglás után már az erdőben is vagyok. Az épülőben lévő házunkat erdő övezi. Figyelek arra, hogy a főúttól elég messzire legyek, bár felénk az átmenő forgalom nagyon elenyésző.

A lucfenyőrügyeket 3-7cm-ig lehet felhasználni. Amiket gyűjtöttem, kb. 3,5 cm-esek voltak. Szerintem ezek a rügyek a legideálisabbak, mert ilyenkor még nagyon zsengék.

A recept nagyon egyszerű, bárki el tudja készíteni. Az eredeti recept Hans Gerlach: Lekvárok & gyümölcszselék  című könyve alapján készült.

Kb.1,6 literhez való mennyiségekkel számolva a recept így szól:

  • 20 dkg fenyőrügy (lucfenyő)
  • 2 ágacska kakukkfű
  • 1 liter almalé
  • ½ kg befőzőcukor szuper 3:1
  • 4 dl grépfrútlé, de én ezt most narancslével készítettem
  • 2 citrom leve (8 cl)

A fenyőrügyeket és a kakukkfüvet leöblítjük, megszárítjuk, az almalébe tesszük és felforraljuk. Levesszük a tűzről, és a fazékban legalább 12 óra hosszat állni hagyjuk.
A fazekat ismét feltesszük a tűzhelyre, és a keveréket 10 percig forraljuk. Szitán vagy szűrőkanálon keresztül az ízesített almalevet másik lábasba átszűrjük, és 8 dl-re elforraljuk, hozzáadjuk lassan a grépfrút- (vagy narancs-) és citromlevet, végül pedig a befőzőcukrot. Lassan bugyogva forraljuk (kb. 5-8 percig), majd levesszük a tűzről.

Ha valaki nem biztos abban, hogy már kész a zselé, az készítsen egy dermedési próbát. Egy tányért pár percre behűtünk, majd a forró zselét rácsepegtetjük és figyeljük, hogy mennyi idő alatt dermed meg. Ha a zselé pár másodperc múlva megköt, akkor tökéletes, ha viszont még elég folyós, akkor főzzük még tovább.

A kész zselével gyorsan megtöltjük a forró vízzel kimosott üvegeket, és azonnal lezárjuk.

fenyorugyzsele 04

Régi, hagyományos és gyors módon tartósítok. A módszert egy manufaktúrában láttam és tanultam.

Miután kifőztem az üvegeket és a lekvár vagy a zselé az üvegben van, az üvegek fedelét rumba (Inläder rum 38%) áztatom. Úgy, hogy a fedelet ellepje (egy mély edénybe öntöm ki) és minden szegletét érje. Körülbelül 1percig áztatom. (Az alkohol tartósít és mindenféle gombát stb. megöl.) Ezután kiveszem (nem szabad megtörölni, sem lecsepegtetni) rászorítom a forró lekvárral teli üvegekre, az alkohol a hő hatására elkezd párologni és kész is. Egy éjszakára hagyom, nem mozgatom, nem törölgetem. Közben hallani ahogy a fedő "durrog". Másnap már mozdítható. Ez a módszer sokkal gyorsabb, mint a dunsztolás, viszont ugyanolyan hatást érünk el vele.

Hűvös helyen, fénytől védve tárolom. Az eltarthatósága minimum egy év.

Ebből az adagból 3 kisebb üveget töltöttem meg. Jövőre viszont nagyobb mennyiségben fogom befőzni a család legújabb kedvencét."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR