Lepotyog a pici paprika! Vajon mi okozhatja?

Lepotyog a pici paprika! Vajon mi okozhatja?

Van oka annak, ha a paprika ledobálja a még éretlen termését, nem is egy.

A paprika esetenként meglehetősen igényes, kényes növény lehet. Nem mindegy például milyen a hőmérséklet; sem a túl nagy meleget, sem a hideget nem viseli igazán jól. Az is fontos, hogy mindig a megfelelő mennyiségű vizet biztosítsuk a számára, nem beszélve a trágyázásról. Ugyanez igaz a napfényre és az árnyékra is. Éppen ezért előfordulhat, hogy míg az egyik évben gazdag paprikatermést takaríthatunk be, a következő évben alig terem paprikánk. A paprika termesztése során felmerülő egyik leggyakoribb probléma az, hogy a még csecsemő korban lévő termések sorban lehullanak, annak ellenére, hogy magával a növénnyel látszólag minden teljesen rendben van.

paprika lepotyog 05

Ez okozhatja a paprika termésének lepotyogását

Több lehetséges válasz is létezik arra, hogy miért potyog le a paprika termése a növényről. Amikor a még éretlen termés lehullik, az első dolog, amit meg kell vizsgálnunk, az a szár, amelyről a termés lehullott. Ha a szár sérült, azon rágásnyomok láthatók, nagy valószínűséggel a tettes egy rovarkártevő, amely ellen valamilyen általános kerti rovarölő szerrel védekezhetünk. Mindenképpen olvassuk el a szer csomagolásán feltüntetett tájékoztatót, győződjünk meg arról, hogy az a paprikát károsító rovarkártevők ellen is hatásos-e.

Ha a bébipaprikák anélkül potyognak le, hogy a növény rovarkár jeleit mutatná, a gondot okozhatja a nem megfelelő beporzás is. Ebben az esetben az érintett terméskezdeményekben nem találhatók magok, és mivel e zamatos kis terméseknek pont ez a céljuk botanikai szempontból, hogy magokat tartalmazzanak, az anyanövény válaszul megszakítja az érlelésüket, hogy újra próbálkozhasson. Ilyenkor érdemes lehet társnövényként bársonyvirágot ültetnünk a paprika mellé, hogy ezzel a kis trükkel csalogassunk minél több beporzó rovart a paprika közelébe.

paprika lepotyog 02

Időnként az is megtörténhet, hogy a termések a kánikulai hőség miatt potyognak le. Bár a paprikára jellemzően melegkedvelő növényként gondolunk, ha a hőmérséklet meghaladja a 35 °C-t, illetve – a másik végletként – 13 °C alá csökken, mind a virágok, mind az éretlen paprikák lepotyoghatnak a növényről. Már az is gondot okozhat e szempontból, ha az éjszakai órákban nincs elég hűvös, azaz a hőmérséklet nem csökken 24 °C alá. Az is előfordulhat továbbá, hogy a bébipaprikák a csapadék vagy a napsütés mennyiségében bekövetkező drasztikus változások, ingadozások hatására kezdenek lepotyogni.

Vannak kertészek, akik úgy vélik, ha eltávolítják az első virágokat a növényről, ez később megtérül, mert a növény az azt követően fejlődésnek induló terméskezdeményektől már nem válik meg. Mások bizonyos aeroszolos termékekre esküsznek, amelyek a terméskötődést hivatottak elősegíteni.

paprika lepotyog 01

Mi az tehát, amit kertészként a fentiekből végkövetkeztetésként leszűrhetünk? Mi az oka annak, ha egy tökéletesen egészséges, életerős növényről lehullanak a fiatal termések? A válasz a paprika finnyás, válogatós, kényes természetében keresendő. A lényeg, hogy igyekezzünk a paprika termesztése során minden tőlünk telhetőt megtenni a növény igényeinek kielégítése érdekében, így nagy bakot nem lőhetünk, és a terméskezdemények elvesztésének esélyét is a minimálisra tudjuk visszaszorítani.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR