Levélaknázók: így ismerjük fel és állítsuk meg őket!

Levélaknázók: így ismerjük fel és állítsuk meg őket!

A levélaknázók igen csúnyán elbánnak a levelekkel. Ha nem foglalkozunk velük, a megtámadott növény végül jelentős károsodást szenvedhet.

Tegyük meg a szükséges intézkedéseket, hogy növényeinket megszabadítsuk a levélaknázóktól. Ezzel nem csupán azt érjük el, hogy a növényeink jobban nézzenek ki, de az általános kondíciójuk is lényegesen javulni fog. Lássuk tehát, miről ismerhető fel a levélaknázó és milyen hatékony módszereket vethetünk be annak érdekében, hogy megállítsuk a kártételüket!

Erről ismerhető fel a levélaknázó

Bár a levélaknázónak számos különböző fajtája ismert, a legtöbb esetben megjelenésük és kártételük hasonló. A levélaknázó kifejlett állapotában apró, rendszerint fekete színű légy. De tulajdonképpen nem is a légy, hanem a lárvája az, amely a gondot okozza, azaz a növények leveleit károsítja, aknázza.

Ezt a kártevőt a legtöbbször a kártétele alapján ismerhetjük fel. A levélaknázó lárvái a levelek szöveteit károsítják oly módon, hogy hosszú, vékony, kanyargós, sárgás színű járatokat, üregeket fúrnak, alakítanak ki a felszín alatt. A kártétel elhaló foltokként is megjelenhet.

levelaknazok vedelem 02
Fotók: Scot Nelson

Védekezés a levélaknázó ellen

A leggyakoribb módszer, amellyel megszabadulhatunk a levélaknázóktól, hogy a fertőzött növényt lepermetezzük univerzális peszticiddel, az rovarirtó szerrel. A permetezés sikerének titka, hogy a megfelelő időben végezzük el a műveletet. Ha ugyanis túl korán vagy túl későn permetezünk, a növényvédő szer nem jut el a levélaknázó lárvájához és a kifejlett rovart sem pusztítja el.

Hogy a rovarirtó szerrel hatékonyan meg tudjunk szabadulni a levélaknázóktól, kora tavasszal helyezzünk néhány fertőzött levelet egy simítózáras tasakba, majd naponta ellenőrizzük a tasakot. Amikor apró fekete legyek jelennek meg a zacskókban (amely a levélaknázó lárvájának kifejlett, felnőtt alakja), a növényeinket egy héten át minden nap egyszer permetezzük le.

Léteznek olyan, kifejezetten levélaknázók elleni növényvédő szerek, amelyek a levelekben felszívódva fejtik ki hatásukat. Ezek a szereket az év bármely szakában alkalmazhatjuk.

Míg a peszticidek alkalmazása a leggyakoribb formája a levélaknázók elleni védekezésnek, mégsem ez a leghatékonyabb módszer. Léteznek olyan hasznos rovarok, amelyek rövid úton elbánnak a levélaknázókkal. Ezek ragadozó fürkészdarazsak, amelyek a levélaknázók természetes ellenségeinek számítanak. A kertbe kijuttatva – a biológiai védekezés szép példáját megvalósítva – fényes lakomát rendeznek a levélaknázókból. Tartsuk szem előtt, hogy a kipermezett növényvédő szerek nem csupán a levélaknázókat, de ezeket a hasznos rovarokat is éppúgy elpusztítják, nem beszélve a levélaknázókra vadászó egyéb ragadozó rovarokról, amelyek egyébként is jelen vannak a kertben.

Szintén bio módszer a levélaknázók ellen a neemolaj használata. Ez a rovarölő olaj a levélaknázó természetes életciklusára fejti ki hatását: csökkenti a lárvák számát, így az azokból kifejlődő kevesebb rovar kevesebb petét fog lerakni. Bár a neemolaj nem jelent azonnali megoldást a problémára, vegyük figyelembe az előnyét, mégpedig azt, hogy vegyszermentes megoldást kínál nekünk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR