Májusban virágzik a fekete törpeberkenye

Májusban virágzik a fekete törpeberkenye

Gazdag beltartalom.

A fekete törpeberkenye vagy arónia (Aronia melanocarpa)  Észak-Amerikában őshonos cserje. Az 1-3 méter magasra megnövő törpeberkenye meglehetősen kevés törődéssel is beéri. Rendkívül télálló, akár a -35°C-ot is elviseli. Sövényként is nevelhető, de alkalmas takarónövénynek is.

fekete torpeberkenye majusban 02
F. D. Richards

Jellegzetesen sok hajtást hoz, ezért ajánlatos rendszeresen visszavágni. Ültetés előtt jól lazítsuk meg a talajt, viszonylag napos helyre tegyük. Májusban virágaival díszít, ősszel pedig fénylő vörösre színeződő leveleivel.

fekete torpeberkenye majusban 03
F. D. Richards

Az 5-10 mm átmérőjű fekete színű bogyók nyár végére érnek be, nyersen szinte elviselhetetlenül savanyúak, ezért fojtóbogyónak is nevezik őket. A bogyó gazdag biológiailag értékes anyagokban: vitaminokban, folsavban, niacinban, riboflavinban és az A-vitamin elővitaminjában. Ásványi anyagokat és nyomelemeket is találunk benne, így káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, rezet, magnéziumot, mangánt és cinket. A termésnek gyógyhatása is ismert a természetgyógyászatban. Bár az íze nem különösebben emlékezetes, gyümölcséből készülhet kompót, zselé, lekvár, ivólé vagy kandírozott gyümölcs.

fekete torpeberkenye majusban 04

fekete torpeberkenye majusban 05
F. D. Richards

fekete torpeberkenye majusban 06
F. D. Richards

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR