Málnaszedő robotok jelenthetnek megoldást a munkaerőhiányra

Málnaszedő robotok jelenthetnek megoldást a munkaerőhiányra

Szüretelő karok.

Nagy-Britanniában már komoly problémát jelent a munkaerőhiány a mezőgazdaságban. A bogyósgyümölcsűek szüreteléséhez például alig találni embert. Eddig ezt a munkát elsősorban kelet-európai idénymunkások végezték, azonban a brexit és más okok miatt évek óta munkaerőhiánnyal küzdenek. Pedig mintegy 29 ezer embernek ad feladatot csak a bogyósgyümölcsűek szedése.

A kieső munkaerőt robotokkal próbálják pótolni. Már munkába állt a világ első önműködő málnaszedő robotja az Egyesült Királyságban. A gép 25 ezer darab bogyó betakarítására lesz képes naponta, ez a mennyiség jócskán meghaladja az emberi kézzel leszüretelhetőt, ugyanis egy nyolcórás műszakban kézzel mindössze 15 ezer szem málnát lehet leszedni. Ráadásul a robotok nem fáradnak el, ezért képesek akár 20 órát is dolgozni naponta.

A málnaszedő robotot a legjelentősebb brit bogyósgyümölcs-termesztők segítségével fejlesztettek ki. Nem volt egyszerű feladat, ugyanis a málna sokkal törékenyebb, puhább, mint más bogyósok, könnyen sérül és ugyanakkor sűrű, tömött bokrokon növekszik.

A robot kerekekkel rendelkezik, 1,8 méter magas, és olyan karral van felszerelve, amelyen érzékelők és 3D-s kamera is található. A kar képes ráközelíteni a gyümölcsre, és a robot mesterséges intelligenciáját használva felismeri az érett termést, amelyet óvatosan megragad, és egy speciális gyümölcskosárba helyez. Szoftver segíti azt, hogy a robot vizuális technikákkal felismerje az érett málnát, amely megfelel méretben, színben és más paramétereiben is a piac követelményeinek.

Ahhoz, hogy a gyümölcsöt le tudják szedni a bokorról, a robot karjai minden egyes fajta esetében a megfelelő erőt fejtik ki és még azt is képesek a termesztőnek jelezni, hogy mennyi éretlen málna maradt még a töveken. Ha teljes sebességgel működik majd a robot, akkor a kar képes lesz 10 másodperc alatt leszedni egy málnaszemet, majd tálcába helyezni azt, ahol érettség szerint különválogatja a bogyókat, mielőtt azokat a szupermarketbe szállíthatnák. A szakemberek most azon dolgoznak, hogy csökkentsék a működés költségeit és növeljék a munka sebességét.

Forrás: theengineer.co.uk, agrarszektor.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR