Nem csak a levele, a medvehagyma bimbója is finomság! Savanyúság lehet belőle

Nem csak a levele, a medvehagyma bimbója is finomság! Savanyúság lehet belőle

Sokféleképp felhasználható.

A közkedvelt medvehagymának nem csupán a levelét, hanem a bimbóit is érdemes gyűjteni és tartósítani. Knebel Timea a fermentálás egyszerű módszere segítségével nagyszerű ételt készített belőle, mely fogyasztható savanyúságként, köretként, mártások összetevőjeként is.

medvehagyma bimboja 02

"Idén első alkalommal próbáltam ki medvehagyma bimbóiból a hamis kapribogyó elkészítését. Évek óta használom viszont a növény levelét különböző ételekhez. A medvehagymát saját kertünkből szedem, és olyan erdei területekről, melyek nem védettek. Fontos, hogy csak olyan területen szedjünk vadnövényt, amely nem természetvédelmi terület! Nézzünk utána, hogy az adott növény szedése engedélyezett-e az adott területen! Csak ha biztosan ismerjük a növényt, akkor szedjünk belőle! Szedésnél arra is figyeljünk, hogy ne okozzunk kárt semmiben, csak annyit szedjünk, amennyit fel is tudunk használni!

medvehagyma bimboja 03

A receptet én alkottam meg magamnak a fermentálás (erjesztés) alapjai szerint. A medvehagyma bimbóján túl csak 2%-os sós levet (só és víz) használtam hozzá.

Lényeges, hogy csak tisztított bimbókat és tisztított eszközöket (konyhai eszközök, befőttesüveg) használjunk. A feltöltőlevet szintén tisztítással (pl. forralás és hűtés) alkalmazzuk. Jól záródó tető kell az üvegre, hogy a romlást elkerüljük. Az eltett élelmiszer mindig a sós lé alatt kell legyen (szintén a romlás elkerülése végett), ezért egy leszorító/nehezék kell a bimbók tetejére az üvegben. Ezúttal erre a célra a medvehagyma összehajtogatott leveleit használtam, hogy a bimbók a brine (sós lé) alatt maradjanak.

medvehagyma bimboja 04

Hónapokig, évekig elállnak az ilyen módon fermentált élelmiszerek különösebb tartósítószer nélkül. Erjesztés során szobahőmérsékleten tárolom, később hűtőben, kamrában – hűvös helyen.

Salátában, sültekhez, mártásokban fogyasztjuk. A fantázia és az ízlésünk szab határt az elkészítésének."

medvehagyma bimboja 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR