Még liszt is készülhet az értékes naspolyából

Még liszt is készülhet az értékes naspolyából

Karácsonyra megpuhul.

Hazánkban miszpolyának, lasponyának is nevezik, mégis csak kevesen ültetik a különleges naspolyát. Pedig a fa májusban szép virágot hoz és a gyümölcse is rendkívül értékes.

A mediterrán területekről, a Kaukázus déli lejtőiről, a Fekete-tenger vidékéről származó növényt még a rómaiak hozták a provinciákba, és elsősorban az utak mellé ültették. Így a gyümölcsöt az utazók és a legionáriusok is megízlelhették. A rómaiak tudták, hogy nem csak finom, de az egészségre is jó hatással van a naspolya, hiszen ők már gyulladáscsökkentőként, vízhajtóként, vértisztítóként alkalmazták. A kiszárított és lereszelt gyümölcséből még lisztet is készítettek. Később, a középkor körtéjeként is nagy népszerűségnek örvendett.

naspolyabol meg liszt is 02

A gyümölcs tápanyagban és pektinben gazdag, utóbbi tulajdonsága miatt lekvár, zselé főzhető belőle. Emellett ivólé, sajt, sőt likőr alapanyaga is lehet. Magvainak főzetét vesekő elhajtására, kérgének főzetét vérzéscsillapításra használták a népi gyógyászatban. Levelét és kérgét cserzésnél is alkalmazták. Szívós fája a faszobrászati, és a faipari célokra alkalmas.

naspolyabol meg liszt is 03

A napsolyafa kompakt és viszonylag alacsony termete miatt még a kis kertekben is helyet kaphat. Az első gyümölcsöket már 3 évvel az ültetést követően élvezhetjük. Nem igényel metszést és általában kevés törődéssel beéri.

naspolyabol meg liszt is 04

A birshez hasonlóan öntermékeny, így magában ültetve is gyümölcsöket hoz. Egy fáról akár 60-80 kg naspolyát is szüretelhetünk. Különleges ízű, karácsonykor is az asztalra tehetjük utóérő termését, ami akkor igazán finom, ha már megcsípték a fagyok. A fáról leszedve még nem fogyasztható, de általában az ünnepekre megpuhul.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR