Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, és sok benne a vitamin.
A Földközi-tenger vidékéről származik, de jól tűri a hideget, nem fagy ki. A hagymafélék családjába tartozó évelő fűszernövény. Népies neve: pázsitfű, pázsithagyma, snittling, snidling.
A magokat február végén ültethetjük cserépbe, és az ablakpárkányon tarthatjuk. Március-áprilisban a szabadba is vethetjük, vagy az előneveltet ki is ültethetjük. Talaj szempontjából a legjobb számára a komposzt, virágföld, istállótrágya keveréke. A tövek hamar megerősödnek, és ettől kezdve tőosztással szaporíthatók. A metélőhagymát mindig frissen használjuk fel. Nem lehet szárítani, mert aromáját, ízét, hatóanyag-tartalmát elveszíti, de mélyhűtve sokáig eltartható.
Hatóanyagai: ásványi anyagok, illacinek, C-vitamin. Tavasszal vitamin szempontjából értékes táplálékunk. Minden nyers ételhez használhatjuk, de a főtteknél csak a tányérunkon adjuk az ételhez.
Hatásai: gyomorerősítő, étvágygerjesztő, C-vitamin, az ásványi anyagok, az illóolajok vértisztító és érelmeszesedést gátló hatást biztosítanak számunkra a fogyasztása során.
Tipp recept!
Tavaszi zöldmártás
A kertünkből szedjünk le 30 dkg zöldfűszert (rozmaring, szurokfű, lestyán stb.). Tisztítsuk meg és apróra vágjuk fel. Egy csokor metélőhagymát is megtisztítunk és felaprítjuk. Két megtisztított vöröshagymát apróra gyaluljuk és megturmixoljuk.
Egy evőkanál almabalzsamot, 2 evőkanál olívaolajat, 150 gr kesutejszínt, egy csipetnyi sót és nyírfacukrot, egy mokkáskanálnyi borsikafüvet összekeverünk, és egy óra hosszára a hűtőbe tesszük.
Négy avokádót megtisztítunk, a magját kiszedjük, a húsukat villával összetörjük. Ezután összekeverjük a zöldfűszerekkel és az öntettel. Fogyasztható tofuhoz, tavaszi és nyári grillzöldségekhez.
Mélyhűtött snidling
Tövig levágott metélőhagymát megmossuk, papírtörlőn vagy konyharuhán megszárítjuk, majd apróra felszeleteljük. Jégkockatartóba belenyomkodjuk és műanyag zacskóba téve a mélyhűtőbe tesszük. Bármilyen levest ízesíthetünk vele.