Lekvár, pálinka, gyümölcslé.
A kökény jellegzetes kékeslila bogyói ősszel még savanykásak, fanyar ízűek. Úgy tartják, hogy az első fagyok után lesznek finomak, édesek, élvezhetőek. A hideg hatására ugyanis a bennük lévő, keserű ízért felelős, szánkat összehúzó tanninok egy része enzimatikus úton lebomlik.
Érdemes ezért várnunk a kökény begyűjtésével és csak a fagy után szüretelni. A kökény remekül illik vadhúsok vagy marhaételek mellé, készülhet belőle lekvár, gyümölcslé, likőr, pálinka és más szeszes ital, akár még whisky is. Egyes területeken kis mennyiségben még az almaborhoz is adnak kökényt, így az a tanninoknak köszönhetően savanykásabb ízt kap.
A kökény gyógynövényként is ismert, összehúzó, vízhajtó, gyengén hashajtó és gyulladáscsökkentő hatása miatt. A népi gyógyászatban vese- és húgyúti kövek kialakulásának megelőzésére is használják.