Mi minden kerülhet március-áprilisban a magaságyásba?

Mi minden kerülhet március-áprilisban a magaságyásba?

A spenót és a retek már készen áll.

Bár márciusban már melegszik az idő, sokszor még várat magára a tavasz. Hiába vágyunk már nagyon a kertbe, az éjszakák még nagyon hidegek lehetnek, -5 °C alatt nem ajánlatos a magaságyásba ültetni!

A magaságyás szezonját retekkel, spenóttal, ázsiai salátakeverékkel és fejes salátával nyithatjuk meg. Ezen növények magjai már alacsony hőmérsékleten is csíráznak. A magaságyásban a talaj hamarabb felmelegszik, ezért korábban indíthatjuk a magvetést, palántázást.

A legjobb, ha sorokba vetjük el a magokat. Hogy az egyenest könnyebben megtartsuk, használhatunk mérőszalagot, vonalzót, bambuszrudat vagy fapálcikát a barázdák kialakításához. A retek és a mángold esetében ügyeljünk a magok közötti távolságra. Ezzel nem csak az értékes vetőmaggal takarékoskodhatunk, de kevesebbet kell később egyelni is. Ha túl közel vetünk, a retek gumói nem tudnak kifejlődni és a mángold sem növekszik optimálisan.

marc apr ban magasagyasba 02

A hideg időben is palántázható a karalábé és a különféle tépősaláták. Ezek a mínuszokban és hóban is zavartalanul nőnek. Fontos, hogy ültetésnél ne kerüljenek túl mélyre a gyökérlabdák. A szikleveleknek a föld fölött kell lenniük, és lehetőleg ne érjenek a talajhoz, különben gyorsan elrohadhatnak a növénykék.

A fejes saláta, az ázsiai salátakeverék és a spenót magjait nem szükséges egymástól nagy távolságra elszórnunk. Miután az összes magot elvetettük, a barázdákat temessük be és kicsit nyomkodjuk meg a földet. Ez azért fontos, hogy a magok érintkezzenek a talajjal, így biztosítjuk a legjobb feltételeket a csírázáshoz. Ne felejtsük el megöntözni a magvetést! Érdemes pálcikával jelölni, hogy hova mit vetettünk, mert könnyen összezavarodhatunk, mikor elkezdenek kibújni a növénykék és még nehéz felismerni, hogy hol mi nő. Nagyjából 4-6 hét elteltével szüretelhetünk.

marc apr ban magasagyasba 03

Ha ősszel elmaradt, most fokhagymát is dughatunk a magaságyásba. Ügyeljünk arra, hogy a karalábétól távol kerüljön, mert nem jó társnövényei egymásnak. A tépősalátával, szamócával, paradicsommal viszont jól kiegészítik egymást. Vagy tehetjük sor végére, szélére, hogy a többi növényt ne gátolja, hiszen a fokhagyma legalább augusztusig a földben marad.

Nagyon hideg napokon takarjuk fóliával a magaságyást, főként éjjel, egészen addig, amíg az első sziklevelek meg nem jelennek. Napközben már levehetjük a védelmet. A saláta, karalábé jobban tűri még az éjjeli fagyokat is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR