Miért nem érik be a füge?

Miért nem érik be a füge?

Figyeljük a terméshullámokat!

Sokféle fügefajta, típus van termesztésben, ezek közül soknak kevés a hazai meleg, ezért nem tudja kinevelni, beérlelni a gyümölcseit.

A hazai árusított füge bokrok jelentős része külföldi eredetű, mediterrán országból származik. Az ottani enyhébb télhez és melegebb nyárhoz szokott fajták a hazai szélsőséges klímánkon nem úgy tejesítenek, mint származási országukban. Hazai nevelésű fügék vagy északibb országok füge fajtáival sikeresebb a fügetermesztés.

A füge 2 hullámban terem, van egy tavaszi, nyár eleji és egy nyár végi terméshulláma. Fügét általában déli fal elé szokták ültetni, a kert legmelegebb és legvédettebb helyére, hogy megvédjék a téli fagyok miatti visszafagyástól. Ha bokor télen vissza szokott fagyni, és tavasszal mindig új hajtást fejleszt, akkor az első termő hullámot a tő elveszti, a második termésképződéshez pedig nem elegendő az időtartam és a hőmennyiség. Érdemes a kert védett területére átültetni.

Amennyiben nincs ilyen, próbáljuk meg olyan fügebokorról vesszőt szerezni a környékről, mely őszre beérleli terméseit, hiszen az a tő bírja a hazai és a környékbeli időjárási adottságokat, viszonyokat. A tavasszal levágott vesszők homokos vagy perlites közegben gyorsan meggyökereznek, őszre kiültethetők.

Dr. Némethy Zsuzsanna – Növénydoktor

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR