Miért nem virágzik a sivatagi rózsám?

Miért nem virágzik a sivatagi rózsám?

A kérdés, hogyan tudjuk elérni, hogy a magát megmakacsolni látszó növény virágot hozzon.

A növénybarátok körében gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon miért nem hoz virágot a szobanövényként tartott sivatagi rózsa. Bár sokan kihívásnak tekintik, hogy valamilyen módon rávegyék a növényt, hogy végre megmutassa gyönyörű virágait, gyakran csupán türelem kérdése a sivatagi rózsa virágzásának kivárása. Az alábbiakban ezzel kapcsolatban osztunk meg hasznos tippeket, tanácsokat.

Mikor virágzik a sivatagi rózsa?

A sivatagi rózsa rendszerint tavasszal és nyáron, néhány héten keresztül virágzik. Megfelelő gondozás mellett egyes újabb fajták akár egész évben hozhatnak virágot. De ahogy említettük, a legfontosabb dolog e tekintetben a türelem. Előfordulhat ugyanis, hogy a sivatagi rózsa több hónapig nem fejleszt virágbimbót, de ha a növény egyébként jó kondícióban van és az egészséges fejlődéséhez szükséges minden feltétel adott, akkor bizonyosak lehetünk afelől, hogy végül virágot fog hozni.

sivatagi rozsa nem viragzik 02

A virágzás elmaradásának lehetséges okai

Az alábbiakban felsoroljuk a virágzás elmaradásának lehetséges okai közül a leggyakoribbakat, illetve tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogyan lehet a növény virághozását elősegíteni.

Átültetés

Ha nemrég átültettük a sivatagi rózsát, meglehet, hogy ezt követően egy dackorszakon fog keresztülmenni, amely alatt az energiáit elsősorban arra fordítja, hogy alkalmazkodjon a megváltozott környezetéhez. Azaz ebben az időszakban a növény a gyökérzete újbóli megerősítésére összpontosít, nem pedig arra, hogy virágot hozzon. Általános szabály, hogy a sivatagi rózsát mintegy kétévente, lehetőleg a tavasz közepén célszerű átültetni. Ilyenkor egy kicsivel nagyobb cserépbe ültessük át a növényt. Friss, jó vízáteresztő képességű ültetőkeveréket használjunk, a cserép alján pedig mindenképpen legyen vízelvezető nyílás. Hogy a növénynek elég ideje legyen hozzászokni az új körülményekhez, az átültetést követően egy-két hétig fogjuk vissza az öntözését.

Öntözés, vízelvezetés

A sivatagi rózsa jó szárazságtűrő növény, ami azt jelenti, hogy jól viseli azt is, ha több héten keresztül nem locsoljuk meg. Ahhoz azonban, hogy virágot hozzon, elengendő mennyiségű öntözővizet igényel. A probléma általában abból adódik, ha a növény tartósan vizenyős talajban áll, a cserépalátétből öntözés után nem öntjük ki a felesleges vizet. Azaz a növény megsínyli, ne pangó vízben áll. Ez nem csupán abban nyilvánul meg, hogy a növény beszünteti a virágzást, de a rossz vízelvezés könnyen a növény rothadásához, elpusztulásához is vezethet. A lényeg, hogy a tavaszi és a nyári hónapokban rendszeresen öntözzük a növényt, majd az őszi és téli időszakban, ameddig a növény nyugalmi állapotban van, fogjuk vissza az öntözést.

Nem árt tudni, hogy a meleg hónapokban a kertbe kiültetett növény előnyben részesíti a tápdús, enyhén lúgos talajt.

sivatagi rozsa nem viragzik 03

Fényviszonyok, napsütés

A sivatagi rózsának sok napfényre van szüksége; a természetes fény hiánya a várt virágzás elmaradását is eredményezheti. Ezért a növény cserepét olyan helyre célszerű állítani, ahol naponta legalább öt-hat órányi, de ha lehet, még több napsütés éri.

Tápanyagok

A sivatagi rózsa nem igényel kiemelten sok tápanyagot, de a rendszeres tápoldatozás hozzásegítheti a virághozáshoz. A tavasszal és nyáron a szabadban tartott növényt két-három alkalommal kezeljük kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú, vízben oldható műtrágyával. A lakásban gondozott növényt tavasszal-nyáron hetente kezeljük vízben oldható, feles hígítású műtrágyával.

A virágzást elősegítheti továbbá a foszforban gazdag műtrágya, illetve a csontliszt alkalmazása.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR