Miként akadályozzuk meg a káposztamoly kártételét?

Miként akadályozzuk meg a káposztamoly kártételét?

Lyukak és ablakok.

A káposztamoly (Plutella xylostella)  bármelyik káposztafajon károsíthat, a leveleken találjuk meg, ahol tipikus lyukat vagy „ablakot” rág. Utóbbinál csak a levél felső és alsó sejtrétegét hagyja meg, jellegzetes ezüstös csillogásról ismerhetjük fel a kártételt. A karfiol vagy a brokkoli esetében a „virágok”, a karalábénál a gumó is károsodhat.

Az eredetileg Európában őshonos rovar ma már mindenütt megtalálható, Magyarországon is nagyon elterjedt. Maga a káposztamoly kisméretű, kb. 1 cm nagyságú moly, felismerhető a hátán lévő cikkcakkos szalag mintázatról. Jelentős károkat okozhat, főként július-augusztusban, ekkorra esik a csúcsrajzása. Hazánkban 3-4 nemzedéke van, a meleg és száraz időjárás kedvez neki. Migráló faj. Polifág rovar, fő tápnövényei a káposztafélék, de ezenfelül megtalálhatjuk például a tormán, repcén, őszirózsaféléken, libatopféléken is. Míg a lyukakat a kifejlett imágó okozza, az ablak a lárvák kártétele. A lárvák először a leveleken rágnak, majd később finom hálóban falatoznak a növény szívlevelein is.

kaposztamoly kartelele 02
Forest and Kim Starr

A védekezés legjobb módja, ha a kultúrát egy 2 mm szemnagyságú hálóval fedjük le. Később növényvédő szerként a Bacillus thuringiensis hasznos talajbaktérium alapú készítmény ajánlható.

Bevezető kép: Ben Sale

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR