Zöldségeskert a balkonra kezdőnek is: ezzel a 7 növénnyel indítsuk

Zöldségeskert a balkonra kezdőnek is: ezzel a 7 növénnyel indítsuk

Kis hely, nagy öröm.

Nem ördögtől való ötlet, ha valaki saját zöldségre vágyik, akár a nagyváros, akár a panelrengeteg közepén. Amennyiben van balkonunk, erkélyünk, bátran belevághatunk a veteményezésbe! A legtöbb zöldségfaj ugyanis cserépben, ládában is nevelhető. Sokkal egyszerűbb növényeket nevelgetni és szüretelni a balkonon, mint gondolnánk.

Akár kezdőként is gyors sikereket érhetünk el a megfelelő növényválasztással. Érdemes olyan zöldségeket termesztenünk, amelyek nem igényelnek túl sok törődést, csak időnként kell őket öntözni. A zöldségeknek általában sok napfényre van szükségük és ajánlott jó körülményeket biztosítanunk nekik (pl. minőségi közeget, árnyékolást, szélvédelmet).

Ne legyenek illúzióink, annyi zöldséget nem fogunk tudni egy balkonon termeszteni, hogy önellátóak legyünk. Viszont gazdagíthatjuk az étrendünket és megtapasztalhatjuk a saját, sokkal ízletesebb és frissebb termények élményét.

Ez a 7 növény a kezdő balkonkertészeknek is ajánlott:

1. Petrezselyem

A petrezselyem az egyik leggyakrabban használt fűszernövény Európában. A teraszon vagy az ablakpárkányon is helyet találhat magának, hiszen nem csak levesbe vagy krumplihoz, de például kenőkékhez is kitűnően társítható. Vessük bátran cserépbe, egész évben szüretelhetjük!

A petrezselyem télálló, kétéves növény. A második évben, a virágzás után pusztul el a növény.

zoldsegeskert balkonra 01

2. Spenót

A spenótból nem csak főzelék készülhet, de kerülhet tésztára, szendvicsbe, salátába is. A bébispenót levelek nagy népszerűségnek örvendenek az egészséges étkezés rajongói körében. Miért ne nevelhetnénk őket saját magunk?

A spenót a balkonon sem igényel sok helyet. Tipikus elő- vagy utókultúra, már február végétől vethető. A nagy melegben szenved, de ősszel újra eljön az ideje. A spenót egyéves, jól viseli a hideget. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, a szárazságot nem tűri.

zoldsegeskert balkonra 02

3. Szamóca

A szamóca bár nem zöldség, kötelező növény az erkélyre, hiszen szinte mindenki szereti és sokáig szedhetjük róla a zamatos gyümölcsöket. Nem igényel sok helyet, egyszerű nevelni.

A szamócának napos, de nem túl forró körülményekre van szüksége. Sokan a csüngő fajtákból választanak és a kisebb teraszokon fellógatott kosarakban nevelik őket.

zoldsegeskert balkonra 03

4. Kakukkfű

Karakteres fűszernövény, amely nagyon kevés törődéssel, vízzel és tápanyaggal beéri. Ha egyszer jól begyökeresedik, akkor hosszan biztosítja a kellemes illatot a balkonon. Helyes kis virágai vonzzák a méheket és más beporzókat. Nincs szüksége nagy helyre, viszont már 1-2 ágacska elegendő lehet a főzéshez. Még teaként is fogyaszthatjuk. Meleg, napos helyen érzi jól magát. A klasszikus változat mellett létezik citrom-, narancs-, sőt levendulaillatú levelekkel rendelkező fajta is.

5. Menta

A jellegzetes illatú menta nem hiányozhat a nyári erkélyről! Ihatjuk teáját, de kerülhet limonádéba, koktélokba, akár levesbe, salátába is. A növény kedveli a félárnyékot és a friss, tápanyagban gazdag talajt is. Rendszeresen önözzük és tápoldatozzuk. A menta télálló.

A klasszikus változat mellett létezik csokoládé-, narancs-, banán-, alma- és ananászillatú leveleket hozó fajta is.

zoldsegeskert balkonra 04

6. Rukkola

Egy világos, védett balkonon rukkola is termeszthető akár egész évben. A levelei salátához, szendvicsbe, pizzába téve is finomak, jellegzetesen fűszeresek, enyhén csípősek. Kevés helyet igényel, akár virágládában is elfér. Kb. 6 héttel a vetés után, amikor a levelek eléri a 10 cm-es nagyságot, már szüretelhetjük. Ha rendszeresen öntözzük, jól viseli a forróságot. Télálló.

Két faj kapható rukkola néven: a kerti rukkola egyéves, a vad vagy évelő változat azonban többéves növény.

zoldsegeskert balkonra 05

7. Paradicsom

A paradicsom a balkonkert királynője! A saját paradicsom finom, aromás, nincs párja. Számtalan fajtája létezik, kis helyre leginkább a koktél- vagy cseresznyeparadicsom ajánlható.

Napos helyen érzi jól magát, de még félárnyékban is nevelhető. A paradicsom melegkedvelő, sok vízre és tápanyagra van szüksége. Csapadék ellen védjük. A termesztéshez nem ártanak alapvető ismeretek, némi törődést igényel, de érdemes beszereznünk a balkonkertbe!

zoldsegeskert balkonra 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR