Mire ügyeljünk a hagyma duggatásánál?

Mire ügyeljünk a hagyma duggatásánál?

Ne kerüljön hagymafélék után a földbe.

A hagyma vetésének remek alternatívája a dughagymák ültetése (duggatás vagy dugványozás), mivel így sokkal gyorsabban nő, mintha magról nevelnénk a zöldséget. Nagyjából egy hónappal előbbre hozhatjuk a szüretet a duggatással.

A hagymák március végétől egy védett helyen a földbe kerülhetnek. Ne legyen túl korai az ültetés, mert a hagyma fagyérzékeny, legalább 5°C-ra van szüksége a növekedéshez. A fagyzugokban, hideg területeken érdemes hidegágyásba, magaságyásba tenni vagy gyapjúfóliával takarni őket.

Előzetesen alaposan lazítsuk meg a talajt. Az optimális tőtáv 10 cm, a sortáv 20 cm. Nem szabad őket túl szorosan ültetni, mert nő a kórokozók, kártevők terjedésének kockázata.

hagyma duggatasanal mire 02

A dughagymák csak oda kerüljenek, ahol korábban nem termesztettünk pórét, snidlinget, fokhagymát, így csökkentve a fuzáriumos gyökérrothadás és a talaj kimerülésének kockázatát. A földbe olyan mélyre tegyük őket, hogy a felső harmaduk látszódjon.

A dughagyma vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy csak kis, kb. mogyoró nagyságú hagymákat vegyünk. Az ültetés előtt egy éjszakára áztassuk a hagymákat szobahőmérsékletű vízbe, így korábban fejlesztenek gyökereket és gyorsabban begyökeresednek az ágyásban. Tartsuk gyommentesen a környéküket és öntözzük rendszeresen a hagymákat, de ne túl bőven. Érdemes egy hálóval letakarni, hogy a madarak ne tegyenek kárt bennük, ahogy a lárvákat, bogarakat keresgélik. A hagyma tápigénye nagy.

hagyma duggatasanal mire 03

Javasolt répa mellé ültetni, mert védik egymást a répa- és hagymalégytől, de kerülhet káposztafélék, szamóca, saláták mellé is.

A dughagymát zöldhagymaként már április-májusban szedhetjük, kifejlett részét hagymaként pedig júliusban használhatjuk főzésre. Az igazi dughagyma július végén, augusztusban szüretelhető, amikor a szára már elkezdett száradni és kifeküdni. Miután kiemeltük a hagymákat a földből, a napon száradjanak még 2-3 napig.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR