Miről ismerjük fel a földibolha-fertőzést és mit tehetünk ellene?

Miről ismerjük fel a földibolha-fertőzést és mit tehetünk ellene?

Segíthet a zargatás.

Ha a rukkola, sarkantyúka, ázsiai saláta, káposzta levelein rengeteg apró, pontszerű lyukat látunk, vélhetően földibolhával állunk szemben. A leggyakrabban a közönséges földibolha és a nagy káposzta-földibolha van jelen a kertben. Az apró, feketén csillogó vagy sárgás-fekete csíkozott kártevők valójában nem bolhák, hanem bogarak, hihetetlen ugróképességgel. Ha megzavarjuk őket, azonnal elpattannak, erőteljes hátsó lábaik segítségével.

Amint tavasszal emelkedik a hőmérséklet, a földibolhák aktivizálják magukat és petéket raknak a talajba. A lárvák a gyökereken táplálkoznak, de nem okoznak jelentős kárt. A kifejlett bogarak azonban júniustól augusztusig képesek tarra rágni a növényeket, elsősorban a fiatal magoncokat, palántákat. Az idősebb növények nem pusztulnak el, de a leveleik fogyaszthatatlanná válnak, például a rukkola vagy a káposzta esetében. A földibolhák elsősorban a keresztesvirágúakat fertőzik, de ha a retek, a torma, a karalábé levelét lyuggatják össze, attól a földalatti termésük még fogyasztható. Ugyanez a helyzet a padlizsán, paprika, paradicsom vagy burgonya esetében, amit szintén károsíthatnak.

Mi segíthet a földibolhák ellen?

  • A lárvák meleg, száraz időjárás mellett jól fejlődnek, ezért nem kedvelik, ha rendszeresen öntözünk és mulccsal akadályozzuk a talaj kiszáradását.
  • A földibolhák az állandó piszkálást és gyakori zargatást sem szeretik, ezzel is elűzhetjük őket (például felemeljük a leveleket, megrázzuk őket).
  • A magvetést követően a növénykéket egy aprószemű rovarhálóval vagy vékony fóliával érdemes letakarva védeni. Ezek azonban csak akkor segítenek, ha a kórokozó még nincs jelen a talajban.
  • Csak jól fejlett, erős palántákat ültessünk ki, ezeket már nehezebben károsítják a bogarak.
  • Segíthet a csalinövény vetése (pl. sarkantyúka): a bogarak inkább azt károsítják, nem a veteményünket.
  • Ha komolyabb a fertőzés, hetente 2-3 alkalommal permetezzük a növényeket gilisztaűző varádics vagy fehér üröm teával, de a hagyma vagy fokhagyma tea is segíthet.
  • A földibolhák természetes ellenségei a parazita darazsak, amelyek a petéiket a kifejlett bogárba rakják, de emellett a ragadozó bogarak, cickányok, sünök is előszeretettel fogyasztják őket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR