Mit tehetünk, ha a palánták felnyurgultak és kidőltek?

Mit tehetünk, ha a palánták felnyurgultak és kidőltek?

Olvasónk tanácsokat kér palántanevelés ügyben.

"Kb. három hete elültettem a magokat palántának. Paprika, paradicsom, kelkáposzta, fejeskáposzta, karalábé stb.

Szépen kikeltek, locsolgatom őket, palántaföldben vannak. Elvileg van benne tápanyag is, de locsolom egy kis tápoldattal is őket. A fényszegény hideg időben felnyurgultak és kidőltek. Főleg a karalábéra és a káposztafélékre jellemző ez. A paprika még tartja magát, a paradicsom fele már feladta. Próbálok fényt pótolni, több órát világítom őket a helyükön, de sajnos nem sokat ér.

Mit tehetnék, hogy ne menjenek tönkre a palánták? A hétvégén kénytelen leszek a tönkrementek helyére újabb magokat vetni. A kinti időjárás sem kedvez. Tavaly ilyenkor már régen kint voltak a teraszon és szoktatni lehetett őket a naphoz, a kinti léthez. Most meg még a fasorban sem vagyok velük, pedig rengeteget dolgoztam."

Válasz:

A káposztafélék számára a szobai hőmérséklet sok, különösen, ha fényhiányos a körülmény, most valóban az. Ezeket mindenképpen 12-15 °C körüli világos helyre tanácsos vinni. A paradicsom- és paprikapalánták esetében ne tegye 20 foknál hűvösebb helyre őket, például a padlóra, mert károsodhatnak. Próbálja meg alig öntözni ezeket, a szárazabb talajjal tudja felnyurgulásukat lassítani a pót-világítás mellett. A felnyurgult paradicsompalántákat átültetésnél mélyen ültesse be, a talajba került szára is gyökereket fejleszt, emiatt nem fognak károsodni.Amíg nem tör be a napfényes idő, ne tápozza őket, ne serkentse növekedésüket, ne lazítsa fel a növényi szöveteket.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?