Mikor érdemes kiültetni a melegigényes paprikát?

Mikor érdemes kiültetni a melegigényes paprikát?

Napos, védett helyet keressünk.

A Dél-Amerikából származó népszerű zöldség nagyon faj- és fajtagazdag: zöld, sárga, piros, narancssárga terméseket is hozhat. Az egészséges zöldség magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, szeretjük frissen, de főzve, sütve is fogyasztani.

paprika melegigenyes 04

Palántanevelés otthon

Az egyik leginkább melegigényes zöldségünk: a szabadban a napsütésben gazdag, meleg, védett helyen hozza terméseit. Üvegházban vagy fóliában könnyebb az igényeit kielégíteni: a 25-28°C-ot kedveli, de emellett a termesztőberendezés rendszeres szellőztetéséről is gondoskodni kell. Nagyjából olyan körülményeket kell biztosítanunk, mint a paradicsomnak – csak kicsit melegebbet.

Amennyiben magunk szeretnénk a palántákat nevelni, tápanyagban szegény földbe vessük a magot, ahol a növények erős gyökereket fejleszthetnek. Az otthoni palántaneveléshez március végén vessük egyenletesen a magokat, palántázófölddel töltött tálcába és vékonyan földdel takarjuk őket, majd óvatosan nyomkodjuk meg a talajt. A magok kb. kétszer olyan mélyre kerüljenek, mint amilyen nagyok. Alapos beöntözés után takarjuk le egy átlátszó fedéllel a magvetést, és állítsuk világos és a lehető legmelegebb helyre: az ideális hőmérséklet a csírázáshoz 25 °C.

A kibújó növényeket kb. 4 héttel a vetés után pikírozhatjuk kis cserepekbe és lehetőleg nagyobb nedvességtartalom mellett, világos és meleg helyen neveljük tovább. Amennyiben a pikírozást követően úgy látjuk, hogy gyenge gyökereik vannak, hagyjuk továbbra is tápanyagban szegény földben, hogy erősebb gyökérfejlődésre serkentsük őket. Ha már megerősödtek a gyökerek, akkor a paprika tolerálja az erősebb virágföldet, műtrágyát is.

A palántákat úgy helyezzük el, hogy sok fényt kapjanak, így nem nyurgulnak meg. A szabadban is napos, meleg helyet igényel a növény. Ügyeljünk arra, hogy elegendő vizet kapjanak. Mivel a paprika kifejezetten melegigényes, nem szabad sietnünk a magvetéssel és a kiültetéssel.

paprika melegigenyes 02

Kikerülés a szabadba

Ha szabadban termesztenénk, ajánlatos egy meleg, déli fekvésű fal előtt, mindenképpen napos, védett helyen. Az üvegház, termesztőberendezés jó megoldás lehet! Fűtetlen üvegházba, termesztőberendezésbe április végétől lehet kiültetni a növényeket. Szabadföldre csak a fagyosszentek után, május közepén kerüljenek: napos ágyásba, humuszban gazdag, laza talajba. Ajánlatos a talajt előtte komposzttal gazdagítani. A tövek egymástól 40-50 cm-re kerüljenek, a sortáv legalább 60 cm legyen. Szabadföldön az ültetés előtt a talajt érdemes fekete mulcsfóliával takarni, és az azon készített kis lyukakba ültetni a növényeket. A fólia segít megtartani a talajnedvességet és felmelegíti a földet. Teraszon vagy erkélyen nagyobb virágcserépben is helyet kaphatnak, csak az esőtől védjük őket.

paprika melegigenyes 03

Víz, meleg, napsütés

A paprika lassabban nő, mint a paradicsom és kisebb is marad a növény. Ennek ellenére érdemes támasztékot tenni mellé a kiültetésnél és ahhoz egy laza zsineggel rögzíteni, hogy ne törjön el a szélben. 14 naponta adjunk egy kis tápoldatot az öntözővízhez, vagy június közepe és augusztus vége között 3 alkalommal szerves zöldségtrágyával kezeljük. Vízigénye nagyon magas, naponta kell nyáron öntöznünk. A talajt takarhatjuk pl. levágott fűvel, hogy csökkentsük a párolgást.

Üvegházban, fóliában már július közepétől szüretelhetjük a zöldpaprikát. Az első teljesen színes terméseket jó megvilágításnál a hónap közepén gyűjthetjük be. Szabadföldön vagy cserépben nevelt paprikánál általában 3-4 héttel később indul a szüret. Egészen októberig, november elejéig szedhetjük a paprikát az üvegházban, a termések már alig nőnek 17 °C alatt. A megérett zöldségeket vágjuk le egy éles késsel.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?