Mit ültessek a borsó mellé, ami nem árt, hanem használ neki?

Mit ültessek a borsó mellé, ami nem árt, hanem használ neki?

Ezek a növények a borsó becses barátai.

A kérdés, amelyre a választ keressük: milyen növények társaságában érzi jól magát a borsó? Mely növényekkel érdemes társítanunk a kertben, ha elő szeretnénk segíteni az egészséges fejlődését? Az ideális társnövények a borsóval kölcsönösen egymás hasznára válnak, előnyösek egymás számára. Ez megnyilvánulhat például abban, hogy a társnövény távol tartja a borsó kártevőit vagy értékes tápanyagokkal gazdagítja a talajt. Mely növények tehát a borsó legjobb barátai? Az alábbiakból kiderül!

A borsó ideális társnövényei

A növénytársítás a polikultúra (sokterményes veteményes) egyik formája, amelynek lényege, hogy olyan növényeket termesztünk egymás közelében, amelyek kölcsönösen előnyösen hatnak egymás fejlődésére. A borsó, illetve egyéb zöldségfélék növénytársításban való termesztésének legfőbb célja többek között a kártevők elleni védekezés, illetve a rovarok általi beporzás sikerének elősegítése. A növénytársítás elősegítheti továbbá a jobb helykihasználást a kertben, illetve a hasznos rovarok élőhelyhez jutását.

A természetben rendszerint valamennyi ökoszisztémára a növényi diverzitás a jellemző. Ez a sokszínűség erősíti az ökoszisztémát, valamint nagyban csökkenti annak lehetőségét, hogy valamely kártevő vagy betegség megtizedelje a rendszert alkotó növényeket. A házikerti termesztésre általában nem jellemző az ilyen nagy fokú növényi sokféleség, esetenként az is előfordul, hogy csupán egy-egy növénycsalád tagjait termesztjük a kertben, szélesre tárva ezzel a kaput bizonyos kórokozók előtt, amelyek akár az egész kerten végigsöpörhetnek. A növénytársítás, azaz a sokszínű növényközösség megteremtése nagyban csökkenti ennek az esélyét.

borso tarsnovenyei 02

A borsóval jól összeférő növények

A borsó jól összefér számos aromás fűszernövénnyel, köztük a korianderrel és a mentával.

Ami a levélzöldségeket illeti, például a fejes saláta vagy a spenót kitűnő kerti társak a borsó mellé.

További jótékony hatású társnövények:

  • bab
  • retek
  • sárgarépa
  • uborka

A káposztafélék családjába tartozó növények, mint például a karfiol, a kelbimbó, a brokkoli vagy a fejes káposzta szintén kiválóan alkalmasak társnövénynek a borsó mellé.

borso tarsnovenyei 03

További növények, amelyek jó párost alkotnak a borsóval a kertben:

  • burgonya
  • fehérrépa
  • kukorica
  • padlizsán
  • paradicsom
  • paszternák

Csakúgy, ahogy vannak egymással jól összeférő emberek, illetve összeférhetetlenek, ugyanúgy léteznek növények, amelyekre negatív hatással van a közelükbe ületett borsó. A borsó nem szívleli például a hagymafélék családjának tagjait, ennek megfelelően a vöröshagymát, fokhagymát a borsótól minél távolabb ültessük. A borsó a legkevésbé sem képes továbbá értékelni a kardvirág szépségét, ezért szintén célszerű ezt a népszerű virágot a borsótól jó messze elültetnünk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR