Mit ültessek a szamóca mellé? Mutatjuk a jó szomszédokat!

Mit ültessek a szamóca mellé? Mutatjuk a jó szomszédokat!

Segít a hagyma, árt a káposzta.

Minden növénynek vannak jó szomszédai, amelyek segítenek abban, hogy többet teremjen, egészségesebben fejlődjön, bőségesebben hozza a virágokat. A különböző növények társításával az ágyásokban lévő hely is optimálisan kihasználható és a lefedettség miatt könnyebb nedvesen tartani a talajt, ami nem szárad ki és nem mosódnak ki olyan hamar a tápanyagok sem belőle.

szamoca melle mit ultessek 02

A szamóca a kiskertek kedvelt gyümölcse, örömmel szüreteljük a piros, lédús szemeket. Ha szeretnénk segíteni a növény fejlődését, az alábbi társnövényeket érdemes mellé ültetnünk:

A szamóca jó szomszédai

Borágó: vonzza a beporzókat, ugyanakkor a kártevőket távol tartja az ágyásoktól.

Bokorbab, csillagfürt, vöröshere: a talaj nitrogéntartalmát növelik, mivel a pillangósvirágúak gyökerében olyan baktériumok élnek, amelyek képesek megkötni a légköri nitrogént.

szamoca melle mit ultessek 04

Fejes saláta, hónapos retek: a koratavaszi zöldségek rövid tenyészidejűek és általában már azelőtt kikerülnek az ágyásból, mielőtt a szamóca megérkezik, így segítenek optimálisan kihasználni a területet.

Póréhagyma, fokhagyma, metélőhagyma: a hagymafélék jellegzetes illatukkal távol tartják a kórokozók egy részét és a csigákat is.

szamoca melle mit ultessek 03

Körömvirág: távol tartja a kártevőket az ágyástól, például a fonálférgeket és drótférgeket.

Kamilla, kapor, fűszerkömény: aromás illatukkal a szamócát veszélyeztető kártevőket csalogatják magukhoz.

Árvácska, szarvacskás árvácska: dísznövényekkel is összeültethető a szamóca, főképp balkonládában, dézsában. Nem csak jól mutatnak együtt, de állítólag az árvácskák mellett termő gyümölcs aromásabb is lesz.

szamoca melle mit ultessek 05

Borsikafű: állítólag megvédi a szamócanövényeket a levéltetvekkel szemben.

Ezeken felül a spárga, a torma, a rebarbara, a spenót, a bársonyvirág és a zsálya ültetését is javasolják a szamócák közé.

szamoca melle mit ultessek 06

Kerüljük a szamóca alábbi növényekkel való társítását

Nem ajánlatos viszont azokat a növényeket a szamóca mellé ültetni, amelyek fogékonyak az annak hervadását okozó Verticillium gombabetegségre. Így kerüljük a burgonyafélékkel, dinnyefélékkel, rózsákkal, bogyósokkal, mentával, okrával történő társítást!

Szintén rossz szomszédságot jelentenek a káposztafélék, mert vonzzák a káposztalegyet, amely a szamócagyökeret is megtámadja. A túl magas növények, pl. a paradicsom, a kardvirág elzárják a szamóca elől a napfényt. A bogyósok a tápanyagért versenyeznek, a tulipánok pedig nem csak a tápanyagért folytatnak harcot a szamócával, de például a pockokat is vonzzák, amik a gyümölcsben is kárt tehetnek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR