Sebgyógyítás a természetben: így néz ki a nagy varjúbab

Sebgyógyítás a természetben: így néz ki a nagy varjúbab

Az egyik leggyakoribb pozsgás növényünk annyira bírja a nyári szárazságot, hogy akkor is zöld marad, amikor minden más már elszáradt körülötte.

A nagy varjúbab (Hylotelephium telephium)  a hazai növényvilág egyik leggyakoribb pozsgás virága, amely a száraz, köves, homokos, napsütötte déli lejtőkön akkor is üdén zöldell és virul, amikor a többi növény a kiszáradás határán szenved a vízhiánytól.

Ez a különleges szárazságtűrés a szukkulens, magyarul pozsgás növények tulajdonsága. A varjúhájféléknek vaskos, duzzadt víztároló levelei vannak, amelyek rendkívül takarékosan lélegeznek, és a viaszosan fényes felületükön szinte egyáltalán nem párologtatnak. A fotoszintézisük kémiája is eltér a többi növényétől. A nagy varjúbabnak a többnyire piros szára és a föld alatti répaszerű gyöktörzse is víztároló, mindezek együtt teszik lehetővé a virágzást a forró augusztusi és száraz szeptemberi időjárásban.

Kövér és felfújható varjúháj-levelek

A növény nevét én még bablevelű varjúhájként (Sedum telephium)  tanultam, de a tudomány közben elkülönítette a nemzetséget a többi varjúhájtól (Sedum). A varjúháj szó egyszerű német tükörfordításként született, és a levelek kövérségére, felfújhatóságára utal. Ugyanis a vastag leveleket nyomkodva, dörzsölve a bőre elválik a húsától, és a levélnyél helyén lévő lyukon keresztül a gyerekek hájasra fújják a varjút, más vidékeken a tyúkot vagy a békát.

A bablevelűség már bonyolultabb történet; a levelek az Európában a középkorig termesztett lóbab levélkéire hasonlítanak, és nem az Amerikából származó paszulyéra, amelyet ma kerti babként ismerünk és fogyasztunk. A “telephium” szó egyes szófejtők szerint távoli szeretőt jelent, amit nehéz összehozni a növényünkkel. Így én inkább a trójai mondakör Telephus nevű hősére vonatkozó etimológiának hiszek, amely szerint az Achilleus lándzsája által okozott seb fájdalmát a regében később a fegyver rozsdája, a gyógynövény hiedelemben a varjúbab csodás gyógyhatása enyhíti Telephus testén. A Hylo előtag csak ráadás, és erdeit jelent, de a nagy varjúbab esetében csak a legszárazabb tölgyes jöhet szóba.

nagy varjubab 02
Nagy varjúbab augusztusi bimbós virágzata

nagy varjubab 03
Nagy varjúbab borítás a szeptemberre kiszáradt gyepben

nagy varjubab 04
Nagy varjúbab habitusa

nagy varjubab 05
Nagy varjúbab alul keresztben átellenes pozsgás levelei

nagy varjubab 06
Nagy varjúbab virágtömege

nagy varjubab 07
Nagy varjúbab virágai

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR